Hlavní obsah

Jed na přemnožené hraboše bude možné opět aplikovat na povrch půdy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po posouzení inspektory bude opět možné na nejvíce postižených pozemcích mimořádně nařídit povrchovou aplikaci jedu rodenticidu na hubení hrabošů. Mimořádné opatření si vyžádala mírná zima, informoval ve čtvrtek mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Foto: Profimedia.cz

Hraboš polní

Článek

Na pozemcích, na nichž populace hraboše překročí pětinásobek tzv. prahu škodlivosti, budou moci inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZUZ) nařídit povrchovou aplikaci rodenticidu na hubení hrabošů.

„S ohledem na mírnou zimu, narůstající stavy populace hraboše a případná zdravotní rizika pro obyvatele jde o nezbytné opatření,” uvedl Bílý. Podrobnosti povolení a postupu pro zemědělce budou zveřejněny do konce února. Novinkám Bílý řekl, že jde o zvláštní opatření, jaké ústav nařizuje v podobných mimořádných situacích, jako byla např. ptačí chřipka nebo africký mor prasat.

V Opavě razantně přibylo případů krvácivé horečky, může to souviset s hraboši

Domácí

Postup úřad konzultoval s ministerstvy životního prostředí a zdravotnictví.

Ministerstvo zemědělství nadále upřednostňuje agrotechnická opatření pro likvidaci populace hraboše, jako je hluboká orba. Zemědělci také nadále mohou aktuálně aplikovat přípravek na hubení hrabošů cíleně do nor v povolené dávce dvou kilogramů na hektar.

ÚKZÚZ loni v létě povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům na velké části území republiky právě na povrch půdy. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po povolené plošné aplikaci na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Nalezli se také uhynulí čápi, připomněla ČTK.

V tomto týdnu se objevily informace, že se ve Slezské nemocnici v Opavě za posledního půl roku léčilo šest pacientů s nebezpečnou krvácivou horečkou. Závažné virové onemocnění přenáší na člověka jen drobní hlodavci. V minulých letech nemocnice obvykle zachytila jeden případ za rok až dva. Nynější častější výskyt může souviset právě s přemnožením hrabošů. Onemocnění může skončit i smrtí nebo trvalým poškozením ledvin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám