Hlavní obsah

Úřad při aukci kmitočtů nechyboval, soud zamítl stížnost Vodafonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve výběrovém řízení na udělení práv k využívání rádiových kmitočtů postupoval v souladu se zákonem. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Vodafone Czech Republic. Týkala se výběrového řízení vyhlášeného v roce 2016 na kmitočty v pásmech 1800 a 2600 megahertzů. Rozhodnutí NSS je dostupné na úřední desce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost Vodafone konkrétně poukazovala na protiprávnost takzvaného závazku velkoobchodní nabídky, tedy povinnosti infrastrukturního operátora umožnit přístup k veřejné komunikační síti třetím osobám – virtuálním operátorům.

Soud upozornil na to, že povinnost jednat s virtuálními operátory zahrnuli regulátoři do podmínek výběrového řízení na obdobné rádiové kmitočty také v dalších členských zemích unie. Cílem opatření je podle NSS narovnat "pokřivení" trhu s mobilními službami.

Nový operátor v Česku? Aukce by se mohla o několik měsíců posunout

Mobil

"S ohledem na nutnost mimořádně velkých vstupních nákladů do vybudování infrastruktury by poskytování mobilních služeb bylo – bez dalších opatření typu povinnosti velkoobchodního přístupu – pouze v rukou stávajících infrastrukturních operátorů," uvedl předseda senátu Zdeněk Kühn.

Podle údajů ČTÚ publikovaných v červnu 2016 vynesla aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE 2,643 miliardy korun, což byl více než 3,5násobek vyvolávací ceny. Operátoři Vodafone, O2 a T-Mobile přihazovali na sedm frekvenčních bloků v pásmech 1800 a 2600 megahertzů více než měsíc a půl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám