Hlavní obsah

Co umí moderní notebooky

Novinky, mif

Notebooky se u uživatelů rok od roku těší větší popularitě. Toho jsou si vědomi i samotní výrobci, kteří vrhají na trh jeden zajímavý model za druhým. Co moderní stroje nabízí?

Hybrid Microsoft Surface Pro 7 nahradí tablet i notebookVideo: archív výrobce

 
Článek

Trendy, které můžeme u přenosných počítačů očekávat v nadcházejících měsících, představili prakticky všichni velcí výrobci na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Řada dalších podniků pak přinesla na pulty obchodů zajímavé stroje krátce před Vánocemi.

Moderní stroje sází v první řadě na špičkový výkon a prémiové obrazovky s vysokým rozlišením. Výrobci se zkrátka uživatele snaží přesvědčit, že klasické stolní počítače jsou již za zenitem a že budoucnost patří právě přenosným strojům.

Ty nabídnou tak výkonné grafické karty, že zvládnou vykreslovat světla a stíny v reálném čase. Chlubí se navíc podporou umělé inteligence, která by se měla podílet na celkově vyšším pracovním tempu. Takové laptopy se hodí nejen na práci, ale pochopitelně také na hraní náročných her.

CES 2020: AMD má nové procesory pro extrémně výkonné počítače i notebooky

Hardware

AMD se hlásí o slovo

Doposud měly v nabídce navrch stroje s procesory Intel a grafikami Nvidia. To by se mohlo ale v letošním roce změnit, o slovo se totiž hlásí s novými čipy také společnost AMD. Zástupci podniku se přitom netají tím, že se budou uživatele snažit zaujmout především příznivou cenovkou.

V nových noteboocích budou tepat procesory Ryzen 4000, tyto nové čipy od AMD budou pracovat ve strojích různých výrobců – například v laptopech Asus, MSI, HP, Dell či Lenovo.

Tím nejvýkonnějším v modelové řadě má být Ryzen 7 4800H s osmi fyzickými jádry a taktem až 4,2 GHz. Případní zájemci nicméně musí počítat s tím, že tento procesor bude velmi náročný na spotřebu, TDP činí 45 W. Daní za vysoký výkon tedy bude kratší výdrž. Na druhou stranu se s tím u těch nejvýkonnějších strojů stavěných na práci či hry tak nějak počítá.

V nabídce se navíc objeví také úspornější varianty, například u Ryzenu 7 4800U bude TDP jen 15 W, takt zůstal přitom zachován na 4,2 GHz. Přesné parametry nových čipů a přehled kompletní nabídky se dozvíme v průběhu několika týdnů, kdy si odbydou postupně premiéru nové stroje s tímto srdcem.

Vypadá jako obyčejný notebook, ale je to dříč s unikátním displejem

Hardware

Hybridy jsou v kurzu

Velké popularitě se těší také počítačové hybridy, které se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2 v 1, tedy hybridy, velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový, a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit. Když potřebuje uživatel pracovat, klávesnici si připojí a má klasický notebook. Na cestách naopak nejsou takové hybridy velkou přítěží, protože klávesnici mohou lidé jednoduše nechat doma.

Kromě konvertibilní konstrukce je patrné, že se jednotliví výrobci předhánějí také v tom, kdo nabídne notebook s tenčí a lehčí konstrukcí. A to pochopitelně při zachování co nejlepšího výkonu, stranou přitom nezůstává ani otázka výdrže baterie.

Acer ConceptD 7 Ezel Pro: sází na netradiční design

Velmi zajímavou novinkou je laptop ConceptD 7 Ezel od společnosti Acer, který se bude nabízet také ve vylepšené variantě se slůvkem Pro v názvu. Jedním z největších lákadel novinky je 4K obrazovka. Lze ji totiž překlopit, posunout nebo sklopit pro více režimů používání. Panel je totiž dotykový, a tak lze tento výkonný stroj používat klidně jako tablet.

Dotyková obrazovka je navíc kompatibilní s přiloženým perem Wacom EMR pro přirozené psaní i rychlé a přesné ovládání. EMR pera dokonale replikují tekutost inkoustu a výrazně vylepšují aktivní kapacitní technologii. Nevyžadují baterii a nabízejí vyšší přesnost, dobu odezvy, rozlišení, citlivost na tlak, odolnost i možnost „vznášení” nad displejem.

Foto: archív výrobce

ConceptD 7 Ezel

Oba nové stroje splňují certifikaci Nvidia RTX Studio. Díky tomu by měly nabídnout takový výkon, že se směle mohou srovnávat s klasickými stolními počítači, přestože jde o snadno přenosné notebooky. V útrobách tohoto stroje tepou procesory Intel Core řady H společně s grafickou kartou GeForce RTX. Vybaveny mohou být až 32 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s kapacitou až 2 TB. V nejvýkonnější variantě mimochodem může být ConceptD 7 Ezel Pro vybaven procesorem Intel Xeon, který běžně tepe v těch nejvýkonnějších stolních sestavách na trhu.

Mezi další výbavu notebooků ConceptD 7 Ezel Pro a ConceptD 7 Ezel patří dva porty Thunderbolt 3 pro vysoké rychlosti přenosu dat, slot pro kartu SD, jeden port DisplayPort 1.4, jeden port HDMI 2.0 a touchpad z hladkého skla. Vedle čtečky otisků prstů je k dispozici také zabezpečené přihlašování prostřednictvím Windows Hello, tedy prostřednictvím rozpoznání obličeje.

ConceptD 7 Ezel je vyveden v bílé barvě a může se chlubit Micro-ARC oxidační povrchovou úpravou pro vysokou pevnost a odolnost vůči korozi a oxidaci. Součástí jsou také otěruvzdorné vrstvy zaručující také odolnost vůči nečistotám.

  • Dostupnost a cena: ConceptD 7 Ezel se v obchodech objeví v horizontu několika týdnů za částku okolo 65 000 Kč, špičkové provedení Pro pak vyjde případné zájemce na 75 000 korun.

Apple MacBook Pro 16: pracovní stanice

MacBook Pro 16 je nefalšovaná pracovní stanice. V útrobách tohoto stroje může tepat klidně i osmijádrový procesor Intel Core i9 přetaktovaný až na 5 GHz. Ten se však objeví pouze v nejvyšší nabízené konfiguraci.

Základ nabídky tvoří model s procesorem Core i7 deváté generace. Ten v základu pracuje na frekvenci 2,6 GHz, dovede se ale přetaktovat až na 4,5 GHz. Dále se počítá s 16 GB operační paměti a 512GB SSD jednotkou, úložný prostor nicméně může být rozšířen až na 8 TB. Totéž platí v případě operační paměti, jež může dosahovat hodnoty až 64 GB – u předchozího modelu to přitom bylo pouze 32 GB.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 16

Stroj se chlubí profesionálními grafikami od AMD. V základu bude pracovat s jádrem Radeon Pro 5300M se 4GB pamětí typu GDDR6, pro náročnější je pak určen AMD Radeon Pro 5500M se 4GB pamětí typu GDDR6. V příplatkové verzi se nicméně počítá až s 8GB grafikou.

Jedním z nejzajímavějších prvků novinky je pochopitelně obrazovka, ta narostla v mezigeneračním srovnání z 15,4 palce na rovných 16 palců. Rozlišení je v případě novinky 3072 x 1920 obrazových bodů. IPS obrazovka dále nabídne jas 500 nitů, technologii True Tone či pokrytí barevného prostoru DCI-P3.

MacBook Pro 16 se chlubí také druhou obrazovkou. Řeč je o tenkém OLED panelu, který lemuje prakticky celý horní okraj klávesnice. Apple tento prvek nazývá Touch Bar a integroval do něj i čtečku otisků prstů.

  • Dostupnost a cena: Na pultech tuzemských obchodů je MacBook Pro 16 k dostání od 69 900 Kč. V případě výkonnějších variant však cenovka může být klidně i dvojnásobná.

Lenovo ThinkPad X1 Fold: flexibilní displej v akci

Unikátní hybrid mezi klasickým notebookem a tabletem představila na veletrhu CES v americkém Las Vegas společnost Lenovo. Využívá jako první stroj tohoto druhu ohebnou obrazovku, díky které se dá při přenášení jednoduše složit.

V zavřeném stavu se ThinkPad X1 Fold prakticky neliší od běžného kompaktního notebooku. Když jej ale rozevřete, nenaleznete zde žádnou klávesnici, ale pouze 13,3palcový OLED displej s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů. Ten zakrývá prakticky celou rozevřenou stranu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ohýbací laptop ThinkPad X1 Fold od společnosti LenovoVideo: AP

Zařízení tedy po rozložení můžete používat jako klasický tablet. Zároveň jej však můžete nechat nakloněný jako u klasického laptopu a psát na virtuální klávesnici, která je nedílnou součástí operačního systému Windows 10.

Pokud vám dotyková plocha nevyhovuje a máte raději klasické klávesy, můžete na spodní část nacvaknout extrémně tenkou externí klávesnici. Pak je už tato novinka k nerozeznání od klasického notebooku. Mimochodem displej lze zaklopit i ve chvíli, kdy máte na základně položenou zmiňovanou klávesnici.

ThinkPad X1 Fold by se měl nabízet v různých hardwarových konfiguracích, přičemž jeho srdcem bude vždy procesor Intel Core – jeho přesná verze však nebyla v Las Vegas specifikována. Jisté je nicméně to, že stroj bude mít k dispozici až 8 GB operační paměti a až 1TB SSD jednotku.

  • Dostupnost a cena: Prodej modelu ThinkPad X1 Fold je naplánován na březen letošního roku. Cena unikátního hybridu by měla startovat na hranici okolo 65 tisíc korun.

Microsoft Surface Pro 7: napůl tablet, napůl notebook

Stroj od společnosti Microsoft pracuje pod taktovkou operačního systému Windows 10. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K základně lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 12,3palcovou obrazovkou, bude podporovat chytrý stylus Surface Pen. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení.

Foto: archív výrobce

Surface Pro 7

V útrobách modelu Surface Pro 7 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core desáté generace. Na výběr přitom bude z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i3, Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu až o 40 %. Polepšit by si měla také integrovaná grafika, a to dokonce až dvojnásobně.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 16 GB a úložný prostor až 1 TB, nově se setkáváme také s rozhraním USB-C. Samozřejmostí jsou také bezdrátové adaptéry WiFi 6 a Bluetooth 5. Zklamaní však budou případní zájemci, kteří se těšili, že sedmička konečně přinese slot pro SIM karty. Ten ovšem chybí i tentokrát.

  • Dostupnost a cena: Surface Pro 7 se v tuzemských obchodech již prodává. Cena základního modelu startuje pod hranicí 30 000 Kč. Vyšplhat se ale klidně může i na více než 55 tisíc, platí to samozřejmě v případě nejvýkonnějšího provedení.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám