Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Peking se snaží předejít šíření koronaviru. Zrušil všechny velké akce k příležitosti lunárního Nového roku

Testování teploty u občanů v Číně kvůli koronaviru. foto: Reuters

Aktualizujeme
Peking - Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Týká se to i tradičních poutí. Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost, informovala agentura DPA.
  13:20aktualizováno  13:55

Koronavirem se v Číně doposud nakazilo asi 620 lidí, 17 jich zemřelo. Všechny případy úmrtí jsou hlášeny z provincie Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan, které je v Číně páté největší, je ode čtvrtka uzavřené. Nefunguje v něm veřejná doprava ani spojení do dalších částí země. Místní úřady požádaly obyvatele, aby nikam nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Podobná opatření přijalo i několik dalších měst.

Na svátky kolem lunárního Nového roku se přitom obvykle na cesty za příbuznými po celé Číně, ale i do zahraničí, vydávají stamiliony lidí. Státní železniční společnost ve čtvrtek uvedla, že od pátku bude lidem vracet v plné výši peníze za nevyužité jízdenky.

Autor: