Hlavní obsah

Do Brna se sjeli odborníci na spánek

Novinky, Dana Lipovská

Tento týden probíhá v prostorách Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně teoretický kurz spánkové medicíny. Pořádá ho pro lékaře Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu společně s týmem Kardiovaskulárního výzkumného spánkového centra FNUSA-ICRC.

Foto: archiv FNUSA

Profesor Ondřej Ludka při přednášce.

Článek

Kurzu se účastní 32 lékařů z celé České republiky a ze Slovenska. Přednáší na něm 13 odborníků, kteří se specializují na různé poruchy spánku.

„Mezi významné přednášející osobnosti patří profesor Karel Šonka z Prahy, lékařka Jana Vyskočilová nebo profesorka Soňa Nevšímalová,” uvedl profesor Ondřej Ludka, další osobnost tohoto oboru, jeden z přednášejících a organizátor kurzu.

Dodal také, že absolvování kurzu je součástí vzdělávání somnologů v České republice a zpravidla předchází teoretické a praktické zkoušce ze spánkové medicíny, která potom probíhá ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

Teoretický kurz spánkové medicíny nabízí široké spektrum odborných přednášek.

„Jedná se o komplexní přehled problematiky spánkové medicíny, navíc prezentovaný přednášejícími na nejvyšší odborné úrovni,” konstatoval Ondřej Ludka.

Z množství témat lze zmínit například makro a mikrostrukturu spánku, techniky vyšetřování bdělosti, poruchy pohybu vázané na spánek, spánek u neurologických onemocnění, spánek u interních nemocí, insomnii u dospělých a dětí nebo poruchy dýchání ve spánku a kardiovaskulární onemocnění.

Kurz se uskutečnil již podeváté a obvykle se koná každé dva roky – podle zájmu odborné veřejnosti někdy i častěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám