Hlavní obsah

Epidemiolog: Koronavirus se může rychle rozšířit po celém světě

Právo, Václav Pergl

Nákaza novým typem koronaviru, kterým se již nakazily stovky lidí a šíří se po Číně i dalších zemích, se v důsledku turismu a cestování letadlem může velmi rychle dostat i do České republiky. V rozhovoru pro Právo to připustil uznávaný odborník na viry, docent MUDr. Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Lidé na pekingském letišti s rouškách pod tabulí se zrušeným letem z Wu-chanu.

Článek

Počet potvrzených případů nákazy rychle roste. Jak se virus šíří?

Přenáší se kontaktem se zatím ne úplně potvrzeným rezervoárem nákazy, kterým mohou být netopýři nebo jiná zvířata. Rovněž se potvrdil přenos vzdušnou cestou, který je nejpravděpodobnější u rodinných příslušníků nebo zdravotníků, tedy v případě blízkých kontaktů a na vzdálenost do dvou metrů. Nemalé riziko přináší zejména letecká doprava.

Jaká je inkubační doba?

Přesně dosud známa není. Je to od jednoho dne do dvou týdnů.

Jak se nemoc projevuje?

Pacient má horečku, těžký kašel, bolest na hrudi, může mít i rýmu a je dušný. Je to ve své podstatě těžký zápal plic.

Docent MUDr. Rastislav Maďar.

V čem spočívá léčba?

Podávají se speciální antivirotika.

Máme se tohoto nového viru bát?

Zatím si vyžádal oběti z řad chronicky nemocných nebo starších osob. Vypadá to tak, že je méně virulentní než u SARS. Nebezpečný je pro všechny, zvlášť u populace nad 60 let nebo s nějakými chronickými zdravotními potížemi, jako je například cukrovka, onkologické onemocnění, autoimunitní nemoc, vysoký krevní tlak a cholesterol, nemoci srdce, tedy arytmie apod.

Pokud jde o statistiky, počet obětí bude narůstat, jelikož vážně až kriticky nemocných jsou jen v samotném Wu-chanu (jedenáctimilionové město ve střední Číně s ohniskem nákazy – pozn. red.) momentálně desítky.

Může se k nám dostat a jak se vůči němu chránit? Může se proti němu očkovat?

Klinický vývoj vakcín trvá minimálně několik měsíců až let. Do té doby už nemusí být nový koronavirus problémem, jako tomu bylo u SARS, nebo zůstane aktivní jen v určité omezené geografické oblasti jako MERS. Anebo může zmutovat a účinnost vakcín by byla jen omezená.

Jestli se vakcíny vyvíjet vůbec začnou, ukáže nejbližší čas. Záleží na přístupu Světové zdravotnické organizace (WHO) a zejména na rychlosti šíření viru v různých zemích.

Čínský virus: Pražské letiště čeká na pokyny od hygieniků

Ekonomika

Tomu může napomoci obrovská migrace stamilionů osob kvůli lunárnímu Novému roku v Číně, který začíná 25. ledna. Jejich cesta z oslavy s rodinou zpět do jejich domovů může být i způsobem transportu viru do nových oblastí.

Mohou k rozšíření koronaviru přispět i turisté?

Samozřejmě. Ať už domácí, tedy Číňané, nebo zahraniční. V této době je v jihovýchodní Asii vysoká turistická sezona, směřuje tam i nemálo Čechů. Když si uvědomíme, že město Wu-chan má přímé letecké spojení s 33 mezinárodními letišti v 21 zemích, z toho na prvním místě je Bangkok, tak je zřejmý významný potenciál dalšího šíření viru. Rozšíření nemoci pak může být velice rychlé, ba dokonce v řádu dní.

V čem je zákeřnost viru a koho hlavně napadá?

Nakazit může kohokoliv, věkové rozpětí pacientů se zatím pohybovalo v rozmezí 15 až 88 let. Smrtelný průběh je však pravděpodobnější u osob s oslabenou imunitou, ať už věkem, nebo jinou příčinou, případně dojde vlivem nákazy k dekompenzaci jiné nemoci, kterou už pacient měl předtím.

V současnosti v Česku dochází k nástupu i chřipkových onemocnění. Je nový koronavirus nebezpečnější než chřipkový virus?

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

Každoročně virus chřipky usmrtí ve světě několik set tisíc osob. Za aktuální epidemiologické situace je virus chřipky pro populaci v ČR i globálně stále ještě mnohem významně vyšším rizikem než nový koronavirus. Uvidíme ale, co přinese nejbližší doba. V březnu už to klidně může být obráceně a obavy může vzbuzovat hlavně koronavirus.

Může se Česká republika na případné zavlečení koronaviru do země nějak připravit?

Ve své podstatě asi ne. Je nutné ale apelovat na lidi, kteří přijeli nebo přijedou z Asie, aby se sledovali. Pokud budou mít již zmíněné příznaky, měli by zůstat doma, omezit jakýkoli kontakt s lidmi, i v rodině, a zavolat lékaře. Nechodit do ordinace.

A co se stane, kdyby se u takového českého cestovatele koronavirus potvrdil?

Speciální sanitka ho převeze na speciální oddělení nemocnice, která je na takovou léčbu připravena.

Reklama

Výběr článků

Načítám