Hlavní obsah

Koronavirus je rychlejší, než se čekalo. První evropské podezření hlásí Skotsko

Aktualizováno

Nový koronavirus 2019-nCoV se mezi lidmi šíří snadněji a rychleji, než se dosud předpokládalo. Informovala o tom ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO), která epidemii, jejíž ohnisko se nachází v čínské provincii Wu-chan, monitoruje. Viru už podlehlo 18 lidí a dalších více než 600 se jím nakazilo. Jedná se ale jen o laboratorně potvrzené případy, skutečné číslo může být mnohem vyšší. Podezření na nákazu prověřují už i v Evropě, konkrétně ve Skotsku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Roušky se v ohnisku epidemie staly nedostatkovým zbožím.

Článek

„Nyní jsme svědky přenosů druhé až třetí generace,“ konstatoval podle stanice CNN David Heymann, člen výboru WHO, který informace o epidemii shromažďuje.

Rozšíření třetí generace znamená, že se virem nakazil někdo ve Wu-chanu, nejspíš od zvířete, infikoval dalšího člověka a ten nemoc již stihl přenést dál.

Čína uzavírá další dvě města. Izolováno je už 20 milionů lidí

Svět

WHO doposud předpokládala, že se může nový koronavirus šířit jen blízkým kontaktem s nemocným, typicky mezi rodinnými příslušníky. Za rizikové bylo považováno například objímání, polibky nebo sdílení příborů s nakaženými.

Nyní je podle Heymana nutné počítat s tím, že se koronavirus může šířit například tak, že si nakažený odkašle nebo kýchne v blízkosti tváře dalšího člověka. O tom, že by se patogen šířil vzduchem na větší vzdálenosti jako běžná chřipka nebo například spalničky, zatím WHO žádné důkazy nemá.

Izolace jednoho z podezřelých případů.

Rychleji než samotný virus se šíří panika. A to nejen v Číně, která se snaží šíření epidemie zastavit izolací městské aglomerace s 20 miliony obyvatel, ale i v mnoha zemích světa, jež zavádějí screeningové kontroly tělesné teploty na letištích.

Epidemiolog: Koronavirus se může rychle rozšířit po celém světě

Zahraniční

V 11milionovém Wu-chanu, kde byla nemoc zaznamenána poprvé a odkud už se prakticky nedá vycestovat, už vypukla panika. Obdobná situace hrozí v již také částečně izolovaném sedmimilionovém Čuang-kangu a v nedalekém městě E-čou, které má milion obyvatel.

Obětí je podle agentury DPA sedmnáct, nakaženo je přes 600 lidí.

Čtyři podezřelé případy ve Skotsku

Kromě Číny byl tento typ koronaviru zjištěn v ojedinělých případech ve Spojených státech, v Thajsku, Jižní Koreji, Japonsku a na Tchaj-wanu, a to u osob, které přicestovaly z Číny.

Podezření na výskyt nového koronaviru už byl zaznamenán i na starém kontinentu. Ve Skotsku zachytili čtyři nemocné, kteří se vrátili z čínské provincie Wu-chan, kde epidemie propukla a odkud se šíří do světa.

Lékaři nyní provádějí analýzu vzorků, které jim odebrali. Ve čtvrtek odpoledne o tom informovala stanice BBC.  

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Komplikovaný zápal plic může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Ukázalo se navíc, že patogen spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS, začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Reklama

Výběr článků

Načítám