Hlavní obsah

Dvě nové knihy yourchance křtila farářka Martina Viktorie Kopecká a režisér a herec Jiří Mádl

Novinky, Renata Majvaldová

V prostorách pražského knihkupectví Luxor OC Nový Smíchov se uskutečnil slavnostní dvojkřest publikací Mise Lombok a Hejno bílých vran aneb Začni správně. Kromě knížek byla na čtvrtečním dvojkřtu veřejnosti poprvé představena nová patronka yourchance o. p. s., husitská farářka Martina Viktorie Kopecká.

Foto: Miroslav Lepeška

Shinta Puspita, zástupkyně Velvyslanectví Indonéské republiky v Praze, v rozhovoru s Janou Merunkovou.

Článek

Autorkou první zmiňované publikace je Jana Merunková, která loni v červnu přednášela finanční gramotnost na indonéském ostrově Lombok a o této své napínavé misi sepsala poutavou knihu Mise Lombok.

Publikace Hejno bílých vran aneb Začni správně je dílem autorek G. Křivánkové, J. Fajfrové a R. Majvaldové. Formou rozhovorů mapuje život deseti mladých lidí, kterým se po odchodu z dětského domova podařilo úspěšně uplatnit v běžném životě.

Dvojkřtu se zúčastnila řada příznivců yourchance o. p. s., a svou přítomností potěšila také zástupkyně Velvyslanectví Indonéské republiky v Praze, Shinta Puspita. Křtu se účastnila také pedagožka Zuzana Chlumská, která první cestu na Lombok absolvovala.

Společnost yourchance má více než deset let zkušenosti s rozvojem finanční gramotnosti na českých školách a v dětských domovech.

„Před časem se nám naskytla příležitost podpořit vzdělávání na indonéském ostrově Lombok. S radostí jsme tuto výzvu přijaly, a s kolegyní jsme na Lombok vycestovaly zmapovat, jaká je tamní úroveň vzdělanosti a v jakých podmínkách vůbec výuka probíhá,“ uvedla Jana Merunková.

„Uspořádaly jsme kurzy finanční gramotnosti, a moc nás potěšilo, že přestože se přednášky konaly v době tamních prázdnin, děti na ně chodily se zájmem a předem se na ně těšily. Mají obrovskou motivaci studovat. Uvědomují si totiž, že to je cesta k lepšímu životu,“ podotkla autorka knížky.

Knížka Hejno bílých vran je již čtvrtou ve stejnojmenné edici, a je dílem kolektivu autorek. Formou rozhovorů mapuje život deseti mladých lidí, kterým se po odchodu z dětského domova podařilo úspěšně uplatnit v běžném životě.

„Českým mediálním světem probleskují zvěsti o špatných koncích lidí, kteří prošli náhradní péčí, hrozivé statistiky čas od času děsí veřejnost a upozorňují na destruktivní charakter institucionální výchovy. Samozřejmě mít funkční a milující rodinu nic nenahradí. Ale co když tu jsou důvody, proč toto není možné? Dětský domov je významnou kotvou v životě několika tisíc dětí, stejně jako byl pro aktéry příběhů v knížce Hejno bílých vran,“ řekla Jana Fajfrová, koordinátorka projektu Začni správně.

Spoluautorka knihy a spoluzakladatelka společnosti yourchance Gabriela Křivánková vyjádřila svou upřímnou radost: „Při přípravě této knížky jsem se setkala s mladými a úspěšnými lidmi, které jsem znala jako děti díky jejich dřívější účasti v našem integračnímu projektu Začni správně. Jejich úspěch v samostatném životě mě velmi těší.”

Spokojené čtenáře a šťastný let knížce Hejno bílých vran popřál herec a režisér Jiří Mádl. Došlo i na krátké představení ArteFondu, který pro něho yourchance spravuje. „Díky nim by český filmový a divadelní svět získal osobnosti se zajímavou životní zkušeností, kterou by mohli přetavit do jedinečného uměleckého projevu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám