Hlavní obsah

Anémie vyvinila lékařku za nehodu v mikrospánku, při které málem uhořely její děti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usnula za volantem a vjela do protisměru, kde se čelně srazila s jiným vozidlem. Čtyři lidé včetně dvou jejích vlastních dětí skončili v nemocnici. Soud ji ale zprostil obžaloby, indispozici totiž způsobila skrytá nemoc.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vozidlo obžalované po nárazu začalo hořet

Článek

Dopravní nehoda z loňského února na Domažlicku, při které skončili v nemocnici čtyři lidé včetně dvou dětí, měla podle státního zástupce jasného viníka. Za těžké ublížení na zdraví obžaloval 44letou lékařku z psychiatrické léčebny v Dobřanech Petru Š.

Soud ženu ve středu zprostil obvinění s tím, že příčinou mikrospánku byla anémie, kterou u ní odhalilo až laboratorní vyšetření po nehodě v nemocnici.

K havárii došlo na rovném úseku silnice mezi obcemi Křenovy a Ohůčov. Řidička Škody Fabie se srazila s protijedoucím audi, které řídil 38letý muž. Po nárazu začal vůz obžalované, která se se svými syny ve věku 12 a 17 let vracela z nákupů v Německu, hořet. Naštěstí se všem podařilo za pomoci svědků dostat se ven včas.

Nejhůře dopadl mladší z hochů, který nehodu odnesl mnohočetnými zlomeninami a natrženou slezinou. Těžce zraněn byl i řidič audi, který dodnes chodí o francouzské holi a je v pracovní neschopnosti.

„Normálně jsem jela, až najednou jsem zaslechla, jak starší syn zakřičel – co děláš. To jsem se probrala a viděla, jak se na nás řítí černé auto. Už jsem nedokázala střetu zabránit,“ popsala nehodu obžalovaná žena.

Její fabii náraz vymrštil do příkopu. „Ven nám pomohl nějaký řidič, který jel za námi. Auto už začalo hořet,“ dodala.

Žalobce se odvolal

Z nemocnice se později dozvěděla, že trpí anémií, kterou nejspíš způsobilo nadměrné krvácení spojené s menstruačními problémy. „Necítila jsem se nemocná, žádné problémy jsem nepociťovala. To krvácení jsem s lékaři neřešila,“ vysvětlovala před soudem.

Podle státního zástupce ale jako lékařka měla předpokládat, že u ní nadměrné krvácení může vyvolat anémii. „Nevyhledala žádnou odbornou pomoc. Vyšetření krve naposledy absolvovala před třinácti lety. To, že se o své zdraví nestarala, jde k její tíži,“ argumentoval žalobce a proti rozsudku se na místě odvolal.

Dívku nesnědl, odjela na Slovensko

Krimi

Soud měl ale jiný názor. „Stav, který u obžalované zapříčinil anémii, se podle soudního znalce vyvíjel dlouhodobě. Obžalovaná mohla svoji únavu přičítat pracovnímu vytížení při náročném povolání lékařky. Pokud si to takto odůvodnila, dá se to akceptovat,“ uvedl soudce Jan Švígler.

„Signál, že má nějaký zdravotní problém, přišel bohužel až v momentě, kdy obžalovaná řídila vozidlo,“ pokračoval soudce. Upozornil také na to, že obžalovaná si na silnici nepočínala riskantně. „Její jízda byla opatrná do té doby, než náhle přejela do protisměru a došlo ke srážce,“ uzavřel Švígler.

Reklama

Výběr článků

Načítám