Hlavní obsah

Kluk utíkal, otec si to odsedí

Právo, Petr Kozelka

Poděkovat synovi za pobyt ve vězení může 39letý muž z Prostějovska. Synek totiž svou nechuť ke škole dotáhl tak daleko, že za jediné pololetí nasbíral 340 hodin absencí, z toho téměř polovinu neomluvených.

Záškolákova otce poslal soud do vězeníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Pykat za to budou rodiče. Matka vyvázla s 200 hodinami obecně prospěšných prací, otec i vzhledem k předchozímu odsouzení za podobný synův prohřešek už musí na 10 měsíců do vězení. Otce za synovo záškoláctví totiž už před dvěma lety trestal prostějovský okresní soud, tehdy ještě podmínkou.

Ale chování téměř patnáctiletého kluka se nijak nezlepšilo, a soud se proto rozhodl trestat přísněji. „Rodiče synovi nekontrolovali žákovskou knížku, tolerovali mu, že když byl ze školy omluven ze zdravotních důvodů, místo léčení běhal po venku s kamarády,“ zrekapitulovala soudkyně brněnského krajského soudu Halina Černá.

Odvolal se

Otec se totiž s desetiměsíčním trestem vězení za ohrožování výchovy dítěte od prostějovského soudu nehodlal smířit a odvolal se, neboť měl za to, že udělal, co bylo v jeho silách.

Chlapec z Ostravy ve škole zameškal 700 hodin. Matce hrozí pět let vězení

Krimi

„Jeho jednání by nemělo spadat pod trestní režim. Snažil se spolupracovat se školou, jednal s ředitelkou, snažil se o nápravu. Je možno po něm chtít ještě víc i vzhledem k jeho sociálnímu zařazení a schopnostem?“ argumentoval u odvolacího soudu obhájce.

Advokát vysvětloval i to, proč když syn skončil ve středisku výchovné péče, rodiče jej obratem odvezli zase domů. „Klient ho vzal zpátky domů, protože se bál, že se tam kluk naučí ještě horší věci,“ tvrdil obhájce.

Já jsem ho ráno dovedl do školy a on pak utekl. To jsme se ale dozvěděli až u soudu, ve škole nám to nikdo neřekl.
otec záškoláka

„Snažili jsme se, aby bylo všechno v pořádku. Já jsem ho ráno dovedl do školy a on pak utekl. To jsme se ale dozvěděli až u soudu, ve škole nám to nikdo neřekl. Netušili jsme, z čeho jsou ty neomluvené hodiny. Kdyby nám to dali vědět, dalo se něco dělat. Přece nejsem zodpovědný za to, že utíkal ze školy,“ hájil se otec.

Odvolací senát ale na takové argumenty neslyšel a vysvětlil, že rodiče měli syna důkladně kontrolovat, obzvláště když věděli, že lže.

Školák na Hodonínsku zameškal skoro 400 hodin, rodičům hrozí až dva roky

Krimi

„Už jednou byl otec souzen za to, co syn dělal ve čtvrté třídě. A pořád se spoléhal jen na jeho informace. Sám byl překvapen, když syn u soudu řekl, že se mu prostě do školy nechtělo chodit, že ho to nebavilo. Věděl, že syn je nezvladatelný a neposlouchá. Nebyl schopný uplatnit rodičovskou autoritu,“ konstatovala soudkyně Černá s tím, že desetiměsíční vězení je ještě mírným trestem.

Reklama

Související témata:

Související články

Hoch zameškal přes tři sta hodin bez omluvy

Prostějovští policisté obvinili z přečinu ohrožování výchovy dítěte rodiče jedenáctiletého chlapce, který si na vysvědčení odnesl 317 neomluvených zameškaných...

Výběr článků

Načítám