Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Češi mohou nově v Maďarsku přivolat pomoc aplikací Záchranka

Zdraví

  5:12
BRNO - Mobilní aplikace nazvaná Záchranka, která vznikla v Brně jako studentská práce a používá ji už přes milion lidí, začala fungovat i v Maďarsku. Vzhledem k novince je potřeba, aby si všichni uživatelé aplikaci aktualizovali, uvedl dnes v tiskové zprávě autor aplikace Filip Maleňák.

Česká aplikace Záchranka bude nově fungovat i v Rakousku. foto: Záchranka

Díky stisknutí tlačítka zavolá aplikace pomoc a určí i přesnou polohu člověka. Kromě ČR a nově i Maďarska aplikace pro české uživatele funguje v Rakousku a v horách na Slovensku.

Náhled na aplikaci Záchranka.
Náhled na aplikaci Záchranka.

Aplikaci, kterou Maleňák vytvořil jako student Vysokého učení technického v Brně v roce 2012, už má více než milion uživatelů. Nově se spolupráce rozšířila i na maďarské záchranáře. Pokud budou Češi v Maďarsku a stisknou tlačítko, aplikace předá maďarským záchranářům přesnou polohu člověka i jeho základní osobní a zdravotní údaje, které má v aplikaci vyplněné včetně kontaktů na blízké osoby. 

Aplikace kromě přivolání pomoci obsahuje i návod první pomoci, databázi externích defibrilátorů v České republice nebo navigaci k nejbližším pohotovostem a varovná upozornění.

„Po zmáčknutí nouzového tlačítka se objeví tabulka devíti nejčastějších zdravotních problémů a poranění. Když volající jednu z nich vybere, odešle se tato informace záchranářům společně s dalšími informacemi. Na dispečinku tedy budou vědět, co a komu se stalo. Komunikace se tak zjednoduší a odstraní se významná jazyková bariéra,“ uvedl Maleňák.

Aplikaci je nyní pouze nutné aktualizovat, jinak není při jízdě do zahraničí nic potřeba měnit.

Tým kolem aplikace Záchranka navíc pomohl vytvořit obdobnou aplikaci pro obyvatele Maďarska, která bude fungovat stejně jako Záchranka v Česku. Aplikace a její napojování na další systémy v zahraničí má podporu i Ministerstva zdravotnictví ČR. „Vzhledem k přínosům aplikace se chceme již brzy významným způsobem podílet na úhradě nákladů souvisejících s jejím provozem,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!