Les Amazones d’Afrique v pořadu Třikrát z Proglasu

Les Amazones d’Afrique v pořadu Třikrát z Proglasu
24. ledna 2020 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

V pátek 24. ledna 2020 vychází album Amazones Power mezinárodního uskupení Les Amazones d’Afrique, které sdružuje zpěvačky z několika afrických zemí. Album si představíme právě 24. ledna ve 14 hodin v rubrice Třikrát z Proglasu.

Dámský projekt Les Amazones d’Afrique začal vznikat v roce 2014 a na jeho počátku byly diskuse tří zpěvaček z Mali – Mamani Keïta, Oumou Sangaré a Mariam Doumbia z dua Amadou & Mariam – s francouzskou hudební agentkou Valérie Malot o genderové rovnosti. Dospěly k názoru, že diskriminace žen, které jsme svědky v různých zemích a kulturách, nesouvisí s náboženstvím ani barvou pletí, ale je všeobecná.

Hudební projekt, který má na tuto nerovnost upozornit, má sice ve svém názvu Afriku, ale podle jeho protagonistek by měl oslovovat lidi na celém světě. I proto se na albu podíleli také umělci z jiných kontinentů a zpěvačky na něm zpívají jak v afrických, tak v mezinárodně srozumitelných jazycích.

Na novém albu Amazones Power se sešly zpěvačky různé barvy hlasu, různých národností a různých hudebních stylů. Žánr, který pro album zvolily, tedy směs elektronické hudby, afrických rytmů, reggae a hip hopu, není každé z nich vlastní, ale měl by do světa nést obecně srozumitelné poselství. „Cílem tohoto projektu je překračovat kultury, generace a prostředí,“ říká guinejská hudebnice a tanečnice Niariu.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!