Hlavní obsah

Nový koronavirus má 26 obětí, karanténa se rozšiřuje na 10 měst s 60 miliony lidí

– Peking • Aktualizováno

Už 26 lidských životů si podle posledních informací vyžádal koronavirus 2019-nCoV v Číně, doposud bylo evidováno 18 obětí. Koronavirus se na konci loňského roku objevil v 11milionovém městě Wu-chan. Počet prokázaných případů se k 23. lednu v Číně vyšplhal na 876, oznámily v pátek čínské úřady. Izolováno už bylo deset měst, kde žije celkem 60 milionů lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie blokuje výjezdy z Wu-chanuVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli epidemii Čína rozšířila izolované oblasti. V provincii Che-pej je v pátek izolováno už deset měst. K wuchanské aglomeraci přibylo třeba město Ting-čou, kde úřady také zastavily hromadnou dopravu a nevyjíždějí z něj vlaky. Autobusy přestaly jezdit i ve městě En-š´.

Dále jsou izolovaná dvě dvouapůlmilionová města Chuang-š´ a Sien-ning, milionové Sien-tao nebo Čchiang-ťiang či půlmilionové Čch´-pi.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

V nejvíce postiženém Wu-chanu se nově zřizuje nemocnice s tisíci lůžky. Podle Čchiangťiangského deníku by měla být otevřena už v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V čínském Wu-chanu chystají novou nemocnici s tisíci lůžky, postavit ji chtějí za šest dníVideo: Reuters

Čínské ministerstvo zdravotnictví v rámci nového hlášení potvrdilo čtvrteční zprávu o prvním úmrtí způsobeném koronavirem mimo centrální provincii Chu-pej. Jde o případ 80letého pacienta, který zemřel v provincii Che-pej po návratu z dvouměsíčního pobytu ve Wu-chanu.

Čína hlásí dalšího mrtvého s koronavirem. Ruší se slavnosti, Zakázané město zavřou

Zahraniční

Když uvádělo ministerstvo předchozí nižší bilanci, oznámilo že z 830 potvrzených případů je 177 považováno za vážné, zatímco 34 „uzdravených” už mohlo opustit nemocniční lůžka. Podle agentury AFP dále čínská vláda informovala, že úřady prověřují 1072 pacientů, u nichž panuje podezření na nakažení záhadným virem.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Pracovník v ochranném oděvu instruuje cestujícícho v pekingském metru

Dosud nepříliš zmapované onemocnění postiženým osobám způsobuje horečky, kašel a problémy s dýcháním. Jeho původ zatím není objasněný, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se na člověka přenesl z nakažených zvířat. Rezervoárem mohou být netopýři podobně jako v případě nemoci SARS. Lidé se však zřejmě nakazili do hadů prodávaných na tržišti ve Wu-chanu. Už však byl potvrzen přenos z člověka na člověka.

Koronavirus mohli lidé chytit od hadů

Evropa

Nákaza se však už dostala nejen za hranice Chu-peje, ale i za hranice Číny. Dva nakažené potvrdilo Japonsko, další případy byly hlášeny ze Singapuru, Thajska, Vietnamu, či dokonce z amerického státu Washington.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nádraží v čínském S´čchuanu měří cestujícím teplotuVideo: Reuters

Druhého pacienta napadeného čínským koronavirem v pátek potvrdila také vláda Jižní Koreje, informovala agentura Reuters.

Čína uzavírá další dvě města. Izolováno je už 20 milionů lidí

Svět

WHO ve čtvrtek usoudila, že bylo ještě příliš brzy na to, aby kvůli šíření nového viru vyhlásila celosvětový stav zdravotní nouze. Reuters podotýká, že zatím není jasné, jak nebezpečné toto onemocnění skutečně je a jak snadno se přenáší z člověka na člověka.

Vyhlásit globální krizi kvůli koronaviru zatím není nutné, rozhodla WHO

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám