Tůma: Saudská Arábie má pro Dakar obří potenciál

Rallye Dakar se po jedenácti letech přesunula z Jižní Ameriky do Saúdské Arábie. Jak premiérový ročník na Středním východě dopadl? Pro čtyřkolkáře Zdeňka Tůmu skvěle. Jezdec týmu BARTH Racing dokončil legendární soutěž na 9. místě, v desáté etapě dokonce dojel druhý. „Místní tratě byly velmi zajímavé. Dobře jsem se tady orientoval a prakticky ani jednou nezabloudil. Ve srovnání s Jižní Amerikou je tady v Saúdské Arábii nekonečně prostoru pro závodění. Tahle země má pro Dakar do budoucna velký potenciál,“ prohlásil Tůma.

Mnoho prostoru pro závodní kolonu, písek a zajímavé duny. Jen fanoušci u tratě chyběli. „Je pravda, že v tomhle směru to byl oproti Jižní Americe veliký rozdíl. Tam podél cest křičelo tisíce diváků. Tady jich bylo jen pár. Ale ke konci už to bylo lepší. Myslím, že v příštích ročnících jich bude přibývat. Spousta pastevců o závodu vůbec nevěděla,“ všiml si Zdeněk Tůma, který dokončil i třetí Rallye Dakar, do které nastoupil. Jako nováček byl v roce 2017 dvanáctý, o rok později patnáctý. Jeho slova potvrdil také Michal Burkoň, šéf týmu BARTH Racing. „Občas byli místní obyvatelé překvapeni, že se tu koná nějaká soutěž. Proto nám ze začátku možná tolik nedůvěřovali. Ale když zjistili, co tam děláme, úplně otočili. Lidé jsou zde neskutečně pohostinní. Dávali nám dárky, chtěli se fotit. Byl to velký zážitek,“ popsal Burkoň.

BARTH Racing tak přesunutí Dakaru z Jižní Ameriky do Saúdské Arábie hodnotí pozitivně. „Jsou tady zajímavé tratě a prostředí, lepší zajištění i logistika. V Jižní Americe to byl chaos. Z pohledu týmu to tady máme prostě jednodušší a je to taky od dost blíž,“ konstatoval šéf českého týmu. „Jen nás trochu zaskočilo, jaká tady je občas zima,“ smál se. Putování po arabském království si užil i moderátor Vlasta Korec, který natáčel cestopis Dakar za oponou. Náročné podmínky zdolával s Volkswagenem Touareg. „Původně jsme se tady s kolegou báli vytáhnout kameru, ostýchali se jakéhokoliv kontaktu, ale bylo to úplně zbytečné. Místní nejprve působili trochu chladně, ale postupně nám otevřeli svá srdce. Speciálně nás Čechy zde mají velmi rádi. Kromě fotbalistů zde obdivují i české doktory, kteří tu odvádějí fantastickou práci,“ dodal Korec, další z členů týmu BARTH Racing.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
miyhul přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist