Quintanilla zajel na Dakaru životní výsledek

Chilský jezdec Pablo Quintanilla a jeho tým Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing dojeli letošní Dakar na fantastickém druhém místě, což je zatím jejich nejlepší společný výsledek. „Dakar je tak tvrdý a dlouhý test, který vyžaduje maximální úsilí a vášeň všech,“ říká v následujícím rozhovoru bývalý mistr světa dálkových soutěží Pablo Quintanilla.

Motorkáři mají za sebou na Dakaru téměř 12 000 km během 12 těžkých dnů, rally si udržela pověst nejtěžšího pouštního závodu světa i po přestěhování z Jižní Ameriky do Saudské Arábie.

Byl obtížnější Dakar v Saudské Arábii nebo v Jižní Americe?

Pablo Quintanilla: „Tento Dakar byl novou kapitolou pro nás všechny. Je obtížné ho porovnávat s ostatními, protože ačkoli mají společnou geografii, byly tam podrobnosti, které oba kontinenty odlišují. V Saudské Arábii mě ohromila ta obrovská poušť, v některých místech byly hory, údolí a skalnaté oblasti, kde se zdálo, že jedete na jiné planetě. Bylo tam velmi chladno za úsvitu i v noci - to bylo úplně jiné než v Jižní Americe. Ale tím, že nebylo takové horko, se dalo ušetřit dost energie."

Byla to vaše osmá Dakarská rally a také vaše nejlepší celkové umístění. To se musí člověk cítit opravdu skvěle…

"Soutěžil jsem na několika Dakarech - některé jsem nedokončil, měl jsem dvě čtvrtá místa, třetí a nyní druhé místo. Něčeho takového žádný jiný jezdec z Chile nebo z Jižní Ameriky nedosáhl. Takže je to skvělý pocit a naplňuje mě to hrdostí. Ale nejdůležitější je, že mi to dává obrovskou motivaci, abych se dál pokoušel ještě o vítězství. “

Posledních 12 měsíců bylo pro vás těžkých, zotavoval jste se ze zranění z Dakaru 2019...

"Když se ohlédnu zpět, vidím všechny ty trable, kterými jsem si musel projít. V loňském roce jsem byl blízko vítězství na Dakaru, ale v poslední etapě jsem havaroval a zranil jsem se. A s tím zraněním jsem se bolestivě potýkal celý rok. Pochopil jsem pravdivost toho citátu, že důležitější věcí je cesta, po které jdeme, nikoli samotný cíl. Za těch posledních 12 měsíců jsem se toho hodně o životě naučil."

Co ta čtvrtá etapa? Pokaždé jste dojel v TOP 10, ale toho dne jsi byl až 14.... 

"Bylo to to nejtěžší, čemu jsme letos čelili - složitá navigace a kombinace terénu se skalami, vyschlými koryty řek a horskými cestami. Pravda je, že jsem se tam necítil moc pohodlně. Měl jsem problém s přední brzdou, a tak bylo těžké zůstat soustředěný. Pak jsem udělal pár chyb s itinerářem, což mě stálo ještě více času. Poté jsem se rozhodl bezpečně etapu dokončit a soustředit se na další den." 

Jaké ponaučení si z letošního Dakaru odvážíte?

"Musíte se pokusit najít způsob, jak si každý den užívat, protože jinak vám může Dakar příliš brzy zevšednět a zbude vám jedině únava. Musíte cítit hodně lásky a úcty ke svému sportu. Měl jsem letos své vzestupy a pády, je to jako ve všech lidských činnostech. Ale pořád jsem se snažil. Vyhrál jsem dvě etapy."  

Je nějaká etapa, na kterou budete zvlášť vzpomínat?

"Devátá etapa zůstane navždy v mé paměti a v mém srdci. Začali jsme brzy ráno a čekalo nás 370 km - bylo velmi chladno, trochu ještě tma a bylo pro mě těžké po Paulově smrti jet nějak rychle a soustředěně. Nikdo neměl náladu, na trati jsem měl plno různých pocitů, ale jsem profesionál a věděl jsem, jak své emoce zvládnout, abych mohl dělat svou práci. Začal jsem se cítit dobře, hledal jsem agresivní rytmus, a když jsem ho dosáhl, tlačil jsem co nejvíce a vyhrál jsem. Své vítězství jsem věnoval Paulovi a jeho rodině."

Na Dakaru jde vždy o týmové úsilí. Podpora týmu je nezbytná, ale jaké je tajemství nezbláznit se, když trávíte po dobu dvou týdnů tolik času společně?

„Dakar je tvrdý a dlouhý test, který vyžaduje maximální úsilí a vášeň všech, kteří jsou součástí týmu, v našem případě Rockstar Energy Husqvarna. S většinou týmu už roky jezdím mistrovství světa a Dakary, takže se dobře známe a učíme se respektovat prostor těch druhých. Důležité je, že jsme profesionálové a klademe svou povinnost před osobní emoce."

Jaké jsou vaše plány na rok 2020?

"Můj další plán na rok 2020 je vzít si pár týdnů dovolené. Musím si na chvilku odpočinout a zapomenout na závodění. A na ta dakarská rána, kdy jsme vstávali a snídali ve tři hodiny ráno! 17. února se vracím k tréninku."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist