Hlavní obsah

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Novinky, nes

Ocet bývá obecně považován hlavně za kulinářskou přísadu. Mnoho hospodyní ale dobře ví, že jej lze stejně dobře využít v domácnosti i ke zcela jiným účelům než jen k vaření. Má dezinfekční účinky, pomůže proti vodnímu kameni i mastnotám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Odstraní zápach z odtoku

Pokud se z odtoku umyvadla nebo dřezu line nepříjemný zápach, nasypte do něj půl šálku jedlé sody a zalijte šálkem octa. Poté, co přestane pěnit, propláchněte odpad horkou vodou a po pár minutách studenou.

2. Odstraní zbytky po cenovkách

Nepříjemné ulepené stopy po cenovkách lze odstranit pomocí octa naneseného například na hadřík. Stejným postupem se lze zbavit zbytků po nejrůznějších nálepkách na skle auta.

3. Zlikviduje stopy po vodním kameni na obkladech v koupelně

Pomocí octa se lze zbavit stop po vodním kameni například na keramických obkladech v koupelně, lze jím ale také vyleštit například chromované armatury.

4. Odstraní i plísně

Stejným způsobem se v koupelně zbavíte i plísní, například po obvodu kolem vany, na okrajích koupelnového závěsu apod.

5. Funguje jako prevence vodního kamene

Do pračky ke každé dávce stačí přidat do zásobníku na prací prostředek i dvě lžíce octa. Zabrání usazování vodního kamene, jeho pach přitom v prádle nezůstane.

6. Vyčistí mastnotu

Mastnotu na sporáku, obkladech okolo něj, na spodní straně digestoře a samozřejmě v troubě či mikrovlnné troubě vyčistíte opět pomocí hadříku či houbičky namočené v octu. Poté je vhodné vše otřít ještě hadříkem navlhčeným vodou.

7. Usnadní mytí oken

Čisticí účinky octa lze využít také při mytí oken. Stačí přidat pár lžic do vody s jarem.

8. Hodí se i na úklid podlahy

Díky svým desinfekčním účinkům se dobře hodí i jako přídavek do vody, s níž myjete podlahu. Využijete ho nejvíce tam, kde si přejete mít obzvláště čisto, tj. například v kuchyni, v dětském pokoji, anebo i na toaletě či v koupelně.

9. Odradí mravence

Pokud vám do bytu či domu lezou mravenci, nastříkejte na jejich cestičky neředěný ocet a oni si další návštěvy u vás doma rozmyslí.

Začátek roku je nejlepší doba pro pořízení klimatizace

Tipy a trendy

10. Usnadní odstraňování tapet

Pokud se chcete rychle zbavit starých tapet, postříkejte je octem. Půjdou sundat snáze.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, jak v domácnosti využít citrusovou kůru

K provonění domácnosti i k čištění některých jejích částí není nutné pokaždé používat chemické přípravky. Lze si vystačit i s tak obyčejným pomocníkem, jako je...

Výběr článků

Načítám