Hlavní obsah

Hudebník Felix Slováček chce být rozhlasovým radním

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývale velký zájem je letos o členství v Radě České televize (ČT) a Radě Českého rozhlasu (ČRo). Sněmovna v čase uzávěrky přihlášek evidovala zatím devadesát zájemců na místa televizních radních, do rozhlasové rady kandiduje dvaatřicet lidí. Čeká se ještě na poslední přihlášky zaslané poštou.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Felix Slováček se uchází o místo v Radě Českého rozhlasu.

Článek

Mezi zájemci jsou známá jména, jako například saxofonista a skladatel Felix Slováček či spisovatel Pavel Kosatík (chtějí do Rady ČRo), moderátor Luboš Xaver Veselý, bývalý zpěvák a posléze dramaturg televizní zábavy Aleš Ulm, psycholog a drogový specialista Ivan Douda z Drop-Inu či ekonom a bývalý guvernér České národní banky Pavel Kysilka (všichni do Rady ČT). Znovu kandidují i bývalí členové rad, jako například moderátorka Dana Makrlíková nebo režisér a scenárista Vlastimil Venclík. Zájemce formálně nominovala různá občanská, veřejná či profesní sdružení a spolky.

Volba šesti televizních a dvou rozhlasových radních, kteří obsadí místa po členech, jimž skončil mandát, by měla proběhnout na březnové schůzi Sněmovny. Volbě bude předcházet v únoru ve Sněmovně veřejné slyšení kandidátů.

Mezi nejdůležitější úkoly radních patří kontrolovat televizní či rozhlasové hospodaření a volit generální ředitele veřejnoprávních médií. Za práci pobírají radní měsíční odměnu vycházející z průměrné mzdy zaměstnanců zmíněných institucí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám