Hlavní obsah

Kokoschkův obraz byl zapůjčen vídeňskému Leopold Museu

Právo, kul

Obraz malíře Oskara Kokoschky (1886–1980) Praha – Pohled z křižovnického kláštera, který byl vydražen na říjnové aukci Adolf Loos Apartment and Gallery v Praze za rekordních 78,5 milionu korun a stal se nejdráže prodaným uměleckým dílem na českém aukčním trhu, byl předán jako dlouhodobá zápůjčka vídeňskému Leopold Museu.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Oskar Kokoschka - Praha – Pohled z křižovnického kláštera

Článek

Instituce, ve které je nejkvalitnější sbírka obrazů Oskara Kokoschky a Egona Schieleho na světě, projevila o toto dílo enormní zájem.

Obraz osobně převzal 21. ledna Hans-Peter Wipplinger, ředitel muzea, za účasti mnoha významných hostů z oblasti kultury a také české velvyslankyně ve Vídni Ivany Červenkové.

Oskar Kokoschka na obraze zachytil pohled na Hradčany a Vltavu s Karlovým mostem. Centrem plátna nejsou výrazné budovy, ale pohled na město se stromy v popředí, které umocňují eliptickou perspektivu obrazu. Obraz namaloval roku 1934 z okna kláštera řádu křižovníků v Praze.

Během svého pobytu v Praze v letech 1934–1938 namaloval pouze šestnáct pohledů na město, z nichž většina je umístěna ve státních národních galeriích.

Český rekord: Kokoschkův obraz se prodal za 78,5 milionu

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám