Hlavní obsah

Zmocněnec vlády pro IT k e-shopu zdarma: Použijeme všechno, co programátoři vytvoří

Novinky, Barbora Zpěváčková

Programátoři, kteří se dobrovolně přihlásili, budou od pátku do neděle vytvářet e-shop na dálniční známky. Chtějí ho nabídnout státu zdarma. Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla Novinkám řekl, že stát chce použít všechno, co vznikne.

Foto: ČTK

Zmocněnec vlády pro IT Vladimír Dzurilla

Článek

Využije stát e-shop na dálniční známky, který chtějí přes víkend vytvořit programátoři? Říkali, že ho vládě nabídnou zdarma.

Určitě ano. Bavili jsme se o tom s Tomášem Vondráčkem (podnikatel, který víkendový hackathon organizuje - pozn. red.). Všechno, co vznikne, chceme použít. Jestli to bude ucelené funkční řešení a oni nám ho předají, tak to bude darovací smlouva, to už je věc právníků.

Programátoři se sejdou v pátek na takzvaném hackathonu. Nazývá se tak akce, během které programátoři intenzivně pracují na zadaném projektu. Cílem je vytvoření IT aplikace.

Co jako vládní zmocněnec pro IT říkáte na to, že stát není schopen zařídit informační systém a programátoři to musí vzít do vlastních rukou a uspořádat takovou akci?

To, co se stalo, se stalo. Ale chci se na to dívat i pozitivně. Ukazuje se, že lidem to není jedno, a ukázalo se, že se dá spolupracovat. Zakázka se udělala špatně, neměla být celá utajená. Seděl jsem s bezpečnostními složkami a celé řešení jsme přemalovali. Požadavky na utajení se nám podařilo dát jen do některých částí a zakázku budeme soutěžit jako otevřenou.

Organizátoři hackathonu v pondělí nabídnou státu e-shop zdarma

Ekonomika

Kolik by nakonec ta zakázka mohla stát? Než ministr Kremlík skončil, tak říkal, že by měla být levnější než 400 milionů, ale nebyl schopen říct o kolik.

Počkáme, co se stane přes víkend. Nechtěl bych, aby něco vzniklo, a my bychom se k tomu postavili zády. Když vznikne funkční část e-shopu, funkční platební brána, funkční podatelna, tak jsme v pohodě a převezmeme to a budeme soutěžit jen podporu. Můžeme rovnou vypsat zakázku na podporu. Potom máme utajenou část. Vezmeme si firmy, které jsou schopny to dělat, a uděláme to jako soutěž.

Vypadá to, že stát je oproti soukromé sféře dost pozadu, co se IT týče.

Je pozadu. Snažíme se to měnit. Velké zastaralé systémy se snažíme přesoutěžit, jako to před časem udělaly banky. Tímto směrem musíme jít i my. Kde máme velké monolitické systémy, tak dnes máme popsáno, jak se to má dělat, aby to bylo menší. Vnímáme to jako velký problém. Na druhou stranu je i portál občana a nové portály, které vznikají, ty jsou moderní a fungují správně. Jsou resorty, které jsou dál, a jsou resorty, které s tím mají problémy. Neumíme se z toho dostat jen tak, protože veřejné zakázky na velké systémy jsou extrémně složité. Stát je okleštěný legislativou. Ale určitě vám nebudu tvrdit, že jsme na tom super. Děláme všechno proto, abychom to zjednodušili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám