Úvod > Aktuality > Magie zimní Prahy: plesy, hudba i divadlo
Kultura

Magie zimní Prahy: plesy, hudba i divadlo

Praha má svoje kouzlo v každém ročním období, ale kupodivu nejmagičtěji působí v zimě, kdy se ulicemi převaluje mlha, nebo se snášejí sněhové vločky, a měkké světlo lamp osvětluje chodníky, po nichž pod příkrovem večera spěchají dámy a pánové na ples. Zimní plesová sezóna právě začíná a všichni milovníci společenských akcí si ji hodlají naplno užít. Vyberte si i vy, kam se letos vypravíte za tancem a krásnou hudbou.

Plesová romantika

TanecPrvní plesové vlaštovky vylétly již koncem roku. Největší zápřah ale zažívají střevíce všech plesůmilovných lidí od ledna do března. Příležitost obléci návrhářské klenoty, obleky a fraky, ale také vyhrát něco zajímavého v tombole.

Obliba plesů v Česku nemá prakticky obdoby. Některé z nich se pořádají již tradičně i několik desetiletí a rozhodně nejsou pouze zábavou vyšších vrstev. Tradiční jsou i místa, na nichž se plesy každoročně pořádají. První na pomyslném žebříčku bude vždy Žofín, kde tančili například slavní skladatelé Antonín Dvořák či Bedřich Smetana. Také ostatní sály si už dávno získaly svou proslulost. Těžko by někdo spočítal, kolik plesů se již konalo v pražském sále Lucerna anebo v Obecním domě.

Kde si v Praze zatančíte?
 

Plesy slavných osobností, zdravotních sester i zahradníků

Český plesNenechte si ujít Česko-slovenský ples, který se koná 17. – 18. února v Obecním domě. Jedná se totiž o jednu z nejpopulárnějších a nejelegantnějších kulturních akcí plesové sezóny. Punc exkluzivity dodává mimo jiné i fakt, že se každoročně koná pod záštitou prezidenta České a prezidentky Slovenské republiky. Stejně jako v minulých letech, mezi návštěvníky Česko-slovenského plesu nebudou chybět nejvýznamnější osobnosti kulturního, politického, diplomatického, podnikatelského a společenského života obou zemí.

O týden později proběhne Český ples, který vás 24. února během okamžiku přenese v čase do dob, kdy plesy byly vrcholnou společenskou událostí, přehlídkou noblesy a elegance. Máte možnost prožít jedinečný večer v samém srdci Prahy, v kulisách Obecního domu, jehož genius loci vás přenese do dávných dob české historie.

plesReprezentační ples sester nazvaný "Sestry na sál!" proběhne 8. března 2024 již tradičně v paláci Žofín. U této příležitosti bude také finálové kolo a vyhlášení vítězek soutěže Sestra sympatie.

V pořadí již 80. Zahradnický ples přivítá hosty v pátek 5. a v sobotu 6. dubna 2024, opět ve slavnostně nasvíceném paláci Žofín. Záplava květin, zajímaví hosté, vynikající vystupující umělci a hlavně příjemná atmosféra jsou atributy tradičního Zahradnického plesu.

Právnický ples Spolku českých právníků Všehrd je tradiční vrcholnou událostí roku pro právnickou obec i širokou veřejnost. Letos se bude konat 6. dubna 2024 v Obecním domě. Tato událost byla vždy ojedinělým místem, na kterém se setkávali přední osobnosti české advokacie, justice, právnických profesních komor, akademické obce i veřejného života.
 

Mozartovy narozeniny 2024

opera figarova svatbaLepší doplnění karnevalu než některá z oper Wolfganga Amadea Mozarta zkrátka není. V sále pražského Stavovského divadla navíc budou 27. a 28. ledna slavit Mozartovy narozeniny. Stavovské divadlo vás zve na unikátními koncerty s neopakovatelnou atmosférou. V první části zazní Mozartův koncert pro klavír a orchestr č. 24 c-moll, jenž vznikl ve stejném období jako Figarova svatba (1785), která bude připomenuta ukázkou finále 2. dějství. Po přestávce bude následovat symfonie č. 34 C-dur (KV 338) a ukázka z opery Don Giovanni – finále 2. dějství. Právě tuto operu složil Mozart na základě objednávky divadelního impresária Pasquala Bondiniho a 29. října 1787 ji poprvé představil světu ve Stavovském divadle.
 

Carmen Y Carmen v Kalichu

carmen y carmenDvě velké hvězdy svých oborů, operní pěvkyně Dagmar Pecková a herečka Barbora Hrzánová, se scházejí v divadle Kalich během unikátního představení Carmen Y Carmen, kde obě – každá po svém – ztvární hlavní hrdinku slavné Bizetovy opery. Přímo pro Peckovou a Hrzánovou ho napsal divadelní autor, herec, muzikant a režisér Jan Jiráň. Procházka notoricky známou operou, která se však ještě za střízliva změní ve zběsilý úprk. Aby také ne, když titulní Carmen není v příběhu jen jedna, ale hned dvě! Divákovi se v ceně jedné vstupenky představí nefalšovaná diva operní Dagmar Pecková a činoherní Bára Hrzánová. Není proto divu, že se setkání dvou div jménem Carmen v lokále jednoho nešťastného hostinského ocitne až na samé hranici umění a kriminální zápletky.
 

Kam vyrazit do divadla?

Žena za pultem 2Divadlo Kalich vás zve také na komedii Žena za pultem 2 – pult osobnosti. Na jevišti zazáří Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří ve čtyřech rolích zahrají muže i ženy v komedii, která je tak šílená, že to možná jednou může být pravda! Představení se hraje 28.1., 7.2. a 26.2. Ve dnech 30.1. a 21.3. můžete přijít na komedii Bez předstudků o kamarádství, tajemstvích a zvědavosti s Janou Paulovou a Pavlem Zedníčkem.

Shirley ValentineBravurní komedie, one woman show Simony Stašové, Shirley Valentine o hledání sebe sama určena všem, kdo mají rádi dobrou zábavu. Shirley Valentine je jméno dívky, kterou ta současná, čtyřicetiletá matka rodiny a manželka počestného občana, už dávno není. Přestože se musí starat hlavně o to, aby život její rodiny žijící v Liverpoolu běžel ve vyježděných kolejích, sny a touhy dívky, kterou kdysi byla, v ní zůstávají. Snad proto podlehne návrhu své kamarádky a udělá něco, co se od ní neočekává -odjede na dovolenou do Řecka, zamiluje se tam a začne nový život... Hru zhlédnete 30.1. v Divadle U22 či 31.1. a 14.2. v Divadle ABC.

Do Národního divadla můžete 30.1. a 21.4. přijít na divadelní adaptaci románu Karla Čapka Hordubal. Juraj Hordubal se vrátil po osmi letech z Ameriky domů na Podkarpatskou Rus a naivně věří, že na něj čeká útulný domov a také věrná žena Polana a milující dcerka. Vše je ale jinak a Juraj nečekaně umírá… Epický a psychologický příběh se tak rázem láme v napínavou detektivku. Na prknech, která znamenají svět uvidíte Zuzanu Stivínovou, Jiřího Štěpničku, Josefínu Krycnerovou a Radúze Máchu.

AjťáciDivadlo Radka Brzobohatého připravilo na 1.2. a 13.2. divadelní adaptaci fenomenálního britského sitcomu Ajťáci. Nahlédněme do kutlochu IT oddělení Reynholm Industries, kde své příběhy pracovní i osobní prožívají Roy, Moss a jejich šéfová Jen. S našimi Ajťáky si připomenete, co je to internet, naučíte se spolu s Jen italsky a hlavně zjistíte, že nejlepší řešení při každé poruše je zkusit to vypnout a zapnout! V hlavních rolích hraje Anna Polívková nebo Zuzana Kajnarová, Jiří Maryško, Viktor Zavadil a Lukáš Burian.

Kam na ples v Česku?
Jarní historický ples

4. 5.
Jarní historický ples

Zveme na historický ples s živým hudebním doprovodem v sále pražského Emauzského opatství. Pro hosty plesu bude připraven celovečerní taneční a zábavní program, vystoupí hudební ensemble Fragium16 a soubor starého tance. Historický kostým není podmínkou účasti na plese!

Pusťte mě ven!!!

7. 5.
Pusťte mě ven!!!

Velké herecké sólo Ivy Janžurové v brilantní komedii.

Bez předsudků

6. 5.
Bez předsudků

Komedie o kamarádství, tajemstvích a zvědavosti s Janou Paulovou a Pavlem Zedníčkem.

Žena za pultem 2 – pult osobnosti

16. 5.
Žena za pultem 2 – pult osobnosti

Komedie Petra Kolečka v podání Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse.

Karel Čapek – Hordubal

21. 4.
Karel Čapek – Hordubal

Kdo je pachatelem a kdo koho ve skutečnosti kryje? Tahle pohřební hostina úlevu rozhodně nepřinese! Slavný román Karla Čapka je zajímavý především dvojím úhlem pohledu, tedy neustálou konfrontací představ a skutečnosti.

Další aktuality

Zlatý kuchař: Králem české gastronomie se stal Jan Knedla!

V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič
Praha | Gurmánská turistika

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (20.4. – 21.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Otevírání turistické sezony ve Zruči nad Sázavou, Sezóna chřestu 2024 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic, Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu, Ekofest – Den Země v Malešicích 2024, Pochod krajinou barona Ringhoffera. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Praha | Zážitky

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Vydejte se do skleníku Fata Morgana za křehkou motýlí krásou

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letošní ročník je zaměřený na jejich migraci. Do Prahy bylo přivezeno přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se od 19. dubna 2024 postupně vylíhnou pestrobarevní křehcí krasavci. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý. Přijít si je prohlédnout do Fata Morgany, budou na vás čekat až do 2. června. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 18:00 hodin.
Praha | Příroda

Mercedes-Benz Prague Fashion Week zve na módní novinky do Tyršova domu

Největší módní událost v Česku. Neobvyklé prostory. Přehlídka aktuálních kolekcí od návrhářů z domova i zahraničí, značky zvučných jmen, atraktivní publikum ze světa módy, designu, umění a byznysu. To všechno je Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos koná od 18. dubna do 20. dubna 2024 v sídle České obce sokolské na Újezdu, v Tyršově domě.
Praha | Zážitky

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika

Znáte pražské vinice?

Málokterý z návštěvníků Prahy by v hlavním městě hledal vinice – a přece jich je zde dost. I když existovaly již za ranného středověku, největší rozkvět vysazování révy vinné přišel za Karla IV. roku 1358. Panovník tehdy nařídil vystavět vinice na 23 kilometrů od centra města a dal z Rakouských zemí, Porýní a Francie dovézt tisíce sazenic révy, které se uchytily na Vyšehradě, Letné, v Troji, Libni, nad Smíchovem a na Vinohradech. Máte chuť se za nimi vypravit? Kde všude je najdete vám prozradí Kudy z nudy.
Praha | Příroda

Evropa v Česku: proč máme rádi Lucembursko?

Země jako ze starých pohádek, středověké hrady, městečko Esch-sur-Sure anebo hlavní město Lucemburk s katedrálou Notre Dame, v jejíž kryptě jsou uloženy ostatky českého krále Jana Lucemburského: je tolik věcí, které máme rádi v Lucembursku! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy, v jedné z nejmenších evropských zemí. Pojďte s Kudy z nudy poznat Lucembursko!
Praha | Památky