Úvod > Aktuality > V Orlických horách pomalu končí tradiční závod psích spřežení
Zimní sporty

V Orlických horách pomalu končí tradiční závod psích spřežení

  • Vydáno24. ledna 2020
V Orlických horách dávejte až do sobotního dopoledne pozor. Při vašem výletu vás mohou předjet nejen ostatní běžkaři, ale také musheři, respektive celá řada musherů se psím spřežením. V Deštném se celý týden koná již dvacátý čtvrtý ročník soutěže Šediváčkův long, v sobotu 25. ledna 2020 proběhne poslední den závodu. Jedná se o nejdelší závod psích spřežení v České republice (až 300 km) a jeden z nejtěžších závodů v Evropě. Na Šediváčkův long jezdí pravidelně závodníci ze dvanácti evropských států.
Šediváčkův longV Deštném v Orlických horách se od úterý 21. ledna 2020 jede již 24. ročník extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long. Závod je organizován nejen pro mushery, ale také pro návštěvníky a lidi, kteří mají rádi psy, psí sport a vše, co se točí kolem přírody. Je to jedinečná možnost nahlédnout do drsného světa musherů, jejich příprav, do zákulisí, a samozřejmě vidět na vlastní oči závod, který je nejnáročnějším a nejdelším nejen v ČR, ale v celé střední Evropě.

Šediváčkův longZákladnou pro celý závod je chata Kristýna v osadě Jedlová v Deštném v Orlických horách. V jejím okolí najdete nejen start a zázemí pro návštěvníky v podobě několika stánků, ale zde se také odehrává oficiální vyhlášení závodu. Nejzajímavější je však zázemí samotných závodníků, místa, kde psi odpočívají před i po absolvování denní dávky kilometrů, tedy tzv. stake-outy. I ty si můžete prohlédnout. Prosíme vás, abyste byli během pohybu po trati a v okolí chaty Kristýna opravdu opatrní. Psí spřežení je často hodně dlouhé a bývá problém je „na místě“ zastavit. Proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti a především uposlechnout pokynů pořadatelů, kterých se na trati vyskytuje poměrně hodně.
 

Kde uvidíte v sobotu závodníky?

bivakV sobotu 25. 1. 2020 budou startovat psí spřežení na poslední etapy závodu už v 7:00, a to od penzionu Zámeček v Pádolí v Orlických horách, kde je na pátek povinnost bivakování. Asi od 10:00 můžete čekat dojezdy spřežení na Jedlovou k hlavnímu zázemí závodů, chatě Kristýna (50.2918244N, 16.3459033E). Od 12:00 bude u chaty problíhat prezentace klubu severských psů a v 15:00 hodin budou slavnostně vyhlášeny výsledky závodu.
 

Závod se jmenuje po huskym Šediváčkovi

HuskyPřed několika lety hledala skupina nadšenců jezdících se psím spřežením v české republice oblast, která by byla svými sněhovými podmínkami, nadmořskou výškou, profilem trati i vstřícným postojem úřadů vhodná pro uspořádání závodu psích spřežení na dlouhé vzdálenosti. Ideální místo vyhovující v rámci možností všem podmínkám nalezla v Orlických horách a tak byl pokusný nultý ročník ( později přejmenován na ročník „první“ ) odstartován v únoru roku 1997.

Ještě před vlastním závodem, den před startem, utekli pořadateli Pavlu Kučerovi dva psi, z nich jeden – sibiřsky husky jménem Šedivák – byl u vzdálené vesnice zastřelen místním občanem. Navzdory tomu byl závod odstartován, ale na památku této smutné události byl závod pojmenován jednou pro vždy „Šediváčkův Long“.
Jiráskova horská cesta po hřebenech Orlických hor

Jiráskova horská cesta po hřebenech Orlických hor

Cesta Aloise Jiráska zpřístupňuje prakticky celý hlavní hřeben Orlických hor a dá se projít pěšky i projet na kole. Jiráskova cesta je vůbec první značenou turistickou trasou na hřebenech Orlických hor a má své významné místo v celé turistické historii tohoto krásného regionu.

Orlické hory – dominanta východních Čech

Orlické hory – dominanta východních Čech

Orlické hory jsou horskou oblastí, která se táhne od Olešnice na severozápadě po Heřmanovice na jihovýchodě a která je proťata hlubokými údolími Divoké a Tiché Orlice. Celá oblast je protkaná hustou sítí pěších, cyklo i lyžařských tras.

Orlické hory na běžkách – Orlickohorská běžkařská magistrála

Orlické hory na běžkách – Orlickohorská běžkařská magistrála

Orlické hory jsou svým profilem přímo ideální pro milovníky běžek. Ti zde naleznou více než 200 kilometrů tras s různou náročností. Vyrazit mohou na mírné kopce s příjemným profilem, ale i na trasy vedoucí po hřebenech hor.

Další aktuality

Užijte si dovolenou jako v Africe: dopřejte si ubytování v Safari Kempu

Jak strávit dovolenou jako v Africe a přitom nevytáhnout paty z domova? Odpověď zní jednoduše: Safari Kemp ve Dvoře Králové. Jedná se o jediný safari kemp svého druhu v Evropě se stylovými bungalovy s vlastní koupelnou a terasou, venkovním bazénem, vířivku a mnoha dalšími lákadly. Součástí kempu je i výběh pro antilopy a zebry.
Královéhradecký kraj | Ubytování

Když milujete Krkonoše: vodopády, lanovky a výlety na kolech i pěšky, za sucha i v dešti

Jeden z nejnavštěvovanějších národních parků Evropy má co nabídnout po celý rok. Jaro je ideální na pěší turistiku, léto a podzim pak pro pěší i cyklisty: prozkoumejte horské květnaté louky a kousky dochované tundry na hřebenech, anebo se vydejte na výlet lanovkou. Dětem se budou líbit hravé naučné stezky. Podívejte, jaké tipy pro vás přichystal portál Kudy z nudy.
Královéhradecký kraj | Příroda

Ve Dvoře Králové se poběží Safari běh na záchranu psů hyenových

V sobotu 13. dubna bude v Safari Parku Dvůr Králové odstartován další ročník Safariběhu. Jako jediný závod v České republice nabídne tratě vedoucí Africkým nebo Lvím safari. Tentokrát bude běh zaměřen na záchranu psů hyenových v Africe.
Královéhradecký kraj | Příroda

Krása jarních Krkonoš: burácející vodopády a dravé řeky

Věděli jste, že v Krkonoších je bezkonkurenčně nejvíc vodopádů ze všech českých pohoří? Nebo že tu najdete ten nejvyšší i nejvodnatější? Objevte krásu jarních Krkonoš – naplánujte si báječný výlet k právě hučícím vodopádům, které mají právě teď, díky tání sněhových zásob, tu největší sílu! Zaposlouchejte se do zvuků padajících vod, burácejících potoků a šumících řek. Berte však v úvahu, že v podhůří sice nastalo jaro, ale na hřebenech stále vládne pevnou rukou zima. Kvalitní obuv a teplé oblečení se tak bude určitě hodit.
Královéhradecký kraj | Příroda

Farmářské trhy opět lákají na zámek Doudleby

Jaro je letos s předstihem již tu a seriál letošních zámeckých trhů začíná! V neděli 14. 4. 2024 se můžete na zámku Doudleby nad Orlicí těšit na letošní první Farmářské zámecké trhy, v dubnu tradičně na jarní téma. Šikovné farmáře a pěstitele doplní řemeslné stánky, v nabídce budou mimo jiné i jarní sadby a květiny, občerstvení je zajištěno a sortiment pro celou rodinu bude tradičně k dispozici. A samozřejmě bude také otevřen i samotný zámek!
Královéhradecký kraj | Památky

Dřevěné mosty: oceněné i zapomenuté, vedoucí do pekla i do zahrad

Betonové mosty se drolí a padají, dřevěné přežívají často i celá staletí. Navíc dřevo se dá snadno vyměnit: když některý most či lávku poničí povodeň, vichřice anebo zub času, celkem snadno se dá nahradit. Kde najdete ty nejkrásnější či nejstarší dřevěné mosty u nás?
Královéhradecký kraj | Památky

Do Krkonošského národního parku se vracejí bobři

Milovníci přírody mají důvod k radosti – podle očitých pozorování se do Krknošský národní park opět stává, po velmi dlouhé době, domovem bobra evropského. Horské, rychle tekoucí bystřiny však nejsou pro tohoto hlodavce, s šupinami pokrytým ocasem, vhodným biotopem. Odborníci proto očekávají, že se krkonošská populace na české straně hor usídlí spíše na lučních potocích v podhůří.
Královéhradecký kraj | Příroda

Do Adršpašských skal se od dubna vydejte vždy s on-line rezervací

Adršpašské skály čeká čtvrtá sezóna s rezervačním systémem. Jestliže se do skalního města chystáte, je nejlepším řešením nákup vstupenky a místa k zaparkování online. Rezervační systém, který ve skalách platí, zaručuje v národní přírodní rezervaci omezený počet zájemců, který nezatěžuje přírodu. Vstupenky se sice dají koupit i na místě, ale riskujete dlouhé stání ve frontě i beznadějně plná parkoviště. S online vstupenkami máte zkrátka jistotu, že své výletní plány nebudete muset na poslední chvíli měnit.
Královéhradecký kraj | Příroda