Hlavní obsah

Za vadné potraviny Poláci platí miliardy

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Až 50 miliard zlotých (300 mld. Kč) vynakládají Poláci ročně na nákup nekvalitních, zkažených, prošlých či pančovaných potravin. Tuto informaci obsahuje dosud utajovaná analýza Obchodní inspekce a kontroly potravin, kterou zveřejnil deník Fakt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Falšování ve velkém se podle ní nevyhýbá ani koření, do kterého nepoctiví výrobci přidávají naftu, písek, piliny, popel či sádru.

„Inspektoři podnikli v roce 2018 ve velkoskladech, obchodech, na tržištích, v restauracích i podnicích veřejného stravování na území celé země 2158 kontrol potravin a až v 54 procentech z nich narazili na závažné pochybení,“ píše se v analýze.

Potravinářská policie?

„Běžný konzument nemá při nákupu šanci ani možnost zjistit, zda jsou potraviny takové kvality, jak na obalu uvádí jejich producent,“ upozornila inspekce.

Lidé mnohdy nakoupí nejen zkažené, prošlé a antidatované potraviny, ale často i falešné, tvrdí analýza. Podle ní se místo hovězího masa v balení běžně nachází vepřové, ale zaměňovány bývají i jiné druhy masa, kupříkladu jehněčí, či řada dalších potravinářských výrobků. Více než třetinu hmotnosti mražených ryb tvoří led, za který vsak spotřebitelé platí.

„Jelikož situace je v tomto směru dlouhodobě špatná, navrhujeme urychleně zřídit potravinářskou policii, která by dokázala účinně ochránit spotřebitele,“ upozorňuje dokument.

„Žijeme v době, kdy se falšuje prakticky všechno, a bohužel na řadu přišlo i koření, kterého se v Polsku ročně prodává za asi 850 milionů zlotých (5,1 mld. Kč),“ napsal portál Onet.pl.

„Obohacení“ sádrou i pískem
Inspektoři při kontrolách zjistili, že oregano od firem ZHU Dawex a FH Ekka obsahuje 60 až 80 procent částic rostlin, hlavně černého rybízu.
Kmín a pepř firem Kuchnie Šwiata i Habibi skrývaly zase písek a mleté dřevo z desek. Padělání se nevyhnul ani mimořádně cenný šafrán.
Společnost PPHU Rolpol-Agra ho prodávala s obsahem popelu, ale i textilních vláken a srsti.
Další druhy koření „vylepšily“ piliny, sádra či kukuřičná mouka.

To, že výrobci koření podvádějí, potvrdila i kontrola Úřadu pro ochranu konkurence a spotřebitelů. Téměř 550 kontrol a následné laboratorní testy pepře, šafránu, oregana, papriky, kurkumy nebo kmínu ukázaly, že v obchodní síti se nachází až 45 procent nekvalitního, a dokonce i životu nebezpečného koření.

„Nejhorší ze všech byl podvod s mletým černým pepřem, do kterého krajně nezodpovědný polský producent přidával naftu, ropu a parafín. Když ho kontrola odhalila, měl na skladě 900 tun takového koření, které musel následně zničit. Bylo to už v roce 2014, ale problém s padělaným kořením v Polsku přetrvává dodnes,“ upozornil portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám