Hlavní obsah

V Dukovanech začala odstávka třetího výrobního bloku

– Dukovany

Energetici dnes nad ránem odpojili na několik týdnů třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany od přenosové soustavy. Elektrárna, která má čtyři výrobní bloky, má nyní v provozu jen dva. Čtvrtý blok stojí od 24. prosince loňského roku. Znovu by měl energii dodávat v prvním únorovém týdnu, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Odstávku původně plánovanou na začátek února technici zahájili s několikadenním předstihem kvůli revizi ucpávkového systému jednoho ze šesti cirkulačních čerpadel. Blok přestal vyrábět energii po 04:00. Mimo provoz bude zřejmě do poloviny března. Spotřebitelů se současné snížení výroby elektrárny nedotkne, ČEZ ji pokryje z jiných zdrojů, řekl Bezděk.

V rámci odstávky třetího výrobního bloku energetici vedle výměny paliva provedou podle mluvčího 26 technických a investičních akcí. Mezi hlavními plánovanými činnostmi jsou kontroly těsnosti parogenerátorů a kompenzátoru objemu. Pokračovat bude také výměna podružných rozvaděčů za nové s moderním přístrojovým vybavením.

Jaderné elektrárny v Česku loni zvýšily výrobu elektřiny

Ekonomika

U čtvrtého bloku energetici během odstávky měnili část jaderného paliva za nové, kontrolovali zařízení a upravovali je. Na nejbližší dny mají naplánovány další kontroly a testy, které se musejí udělat před zprovozněním bloku.

Dukovany loni vyrobily 14,48 TWh elektrické energie, o 0,23 TWh víc než v roce 2018. Byla to čtvrtá nejvyšší výroba za dobu existence této elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám