Hlavní obsah

Přehlídka strojírenských firem potvrdila nezbytnou potřebu odborníků technických oborů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, oblast Orlicko, ve spolupráci s kontaktním pracovištěm Úřadu práce Ústí nad Orlicí uspořádala ve čtvrtek 23. ledna přehlídku strojírenských firem a příslušných odborných škol s řadou možností informací a poradenstvím.

Foto: Stanislava Dvořáková

Videa jednotlivých firem představila činnost v jejich provozech.

Článek

Již popáté měla široká veřejnost možnost seznámit se s činností firem, které se podílejí na rozvoji orlického regionu. Úspěch těchto firem, které dodávají výrobky i do celého světa, závisí na dostatku pracovníků technických profesí a je proto určován i stávajícím trhem práce.

Naléhavá výzva 25 zúčastněných firem v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí "Hledáme šikovné lidi" se stala prospěšnou informací pro rodiče žáků, kteří v letošním roce ukončí povinnou školní docházku. Bohatý výběr perspektivních profesí zde představili zástupci firem z Ústí nad Orlicí, Hnátnice, České Třebové, Lanškrouna, Brandýsa nad Orlicí, Vysokého Mýta a Žamberka.

Zájemcům byly poskytnuty informace o výrobě, pracovním prostředí a podmínkách zaměstnání se zaměřením na nabídku míst pro nové pracovníky a jejich služební uplatnění.

Nedostatek pracovníků, zejména vzdělaných odborníků (obráběčů kovů, nástrojářů, strojních mechaniků, obsluhy CNC obráběcích strojů, ale i konstruktérů, technologů a dalších), firmy řeší spoluprací s příslušnými technickými školami a učilišti, kde si tímto způsobem zajišťují budoucí pracovníky potřebných profesí. Účinnou pomocí je Konsorcium 10 zaměstnavatelů Orlicka, které podporuje studenty technických oborů škol v Letohradě a v Žamberku.

V oblasti Orlicka tak působí devět škol, kde ve spolupráci s firmami je studentům umožňována placená odborná praxe, letní brigády a stipendijní programy, které navíc zahrnují garantované zaměstnání po ukončení studia v dané firmě.

Zástupci škol zúčastněných na přehlídce pak rodičům podali další podrobné informace o studiu i uplatnění ve vybraném oboru. Jedná se o Integrovanou SŠ technickou ve Vysoké Mýtě, VOŠ a SŠ technickou v České Třebové, Průmyslovou SŠ v Letohradě, SOŠ a SOU v Lanškrouně, SŠ zahradnickou a technickou v Litomyšli, SŠ obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, SOU opravárenské v Králíkách a v Ústí nad Orlicí SŠ uměleckoprůmyslovou a SŠ automobilovou. Pro žáky končící ZŠ byly připraveny ukázky z výuky i prací absolventů těchto škol.

Obdobně jednotlivé firmy představily své výrobky, jejich výrobu na videích a letáky s nabídkou potřebných pracovních míst. Z mnoha  zajímavých ukázek např. dvě: dodané bývalé sedadlo závodníka Rellye Dakar Lopraise od firmy C.I.E.B v Brandýse nad Orlicí, jejíž sedadla v současnosti jsou výbavou nákladních automobilů, autobusů, sanitek a dalších dopravních prostředků. Další ukázkou byla rada pro dekoraci a ochranu stěn v domácnosti, a to sklovláknitá mřížková tapeta výrobního závodu ADFORS v Litomyšli.

Po důkladné prohlídce představených nabídek měli mnozí rodiče jasnější představu o budoucím povolání svého dítěte. Kdo potřeboval další radu, mohl se obrátit na přítomné pracovníky Úřadu práce. I když v ústeckém okresu je nezaměstnanost jen 1,8 procenta, což je pod celorepublikovým průměrem, vhodnou práci v požadovaném oboru mohou najít i starší lidé při potřebě změny zaměstnání, či budoucí absolventi VŠ.

Reklama

Výběr článků

Načítám