shop.musicserver.cz
Známá jména, nebo neokoukané tváře - kdo uspěje v českém kole Eurovize?

Známá jména, nebo neokoukané tváře - kdo uspěje v českém kole Eurovize?

Vydáno: 25.01.2020 12:30 v sekci Publicistika - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Již podeváté bude naše republika součástí hudebního a zábavního klání Eurovision Song Contest, která může pomoct otevřít vrátka na zahraniční trh. Podaří se někomu ze sedmi semifinalistů složených jak ze známých, tak z méně okoukaných tváří napodobit úspěch Mikolase Josefa z roku 2018?

Finále 65. ročníku hojně diskutované kontroverzní estrády se uskuteční 12. až 16. května v nizozemském Rotterdamu. Uspěje zde Benny Cristo, či Barbora Mochowa a Pam Rabbit, které to už marně zkoušely v loňském ročníku a skončily shodně na stříbrné příčce? Nebo se můžeme dočkat překvapivého tahu dámou z řad neznámých tváří? Všichni letošní soutěžící vsadili na angličtinu a své songy doplnili videoklipy, v nichž se podle zadání má objevit origami. Jak se povedlo, posuďte sami. Český zástupce, který svede souboj se světovou špičkou, bude znám 3. února.

Benny Cristo - Kemama

Milovník bojových sportů Ben Cristovao, který aktuálně vystupuje pod pseudonymem Benny Cristo, je asi největším adeptem na vítězství. Na scéně se pohybuje deset let, prošel si talentovou soutěží a od té doby se drží na vlně stále rostoucí popularity, kterou efektivně zúročuje. Jeho klipy atakují milionové rekordy ve sledovanosti. Sleduje trendy. Na sociálních sítích má 800 000 sledujících. Dělá reklamu renomovaným značkám. Dlouhodobě spolupracuje s americkými producenty The Glowsticks. Ze všech finalistů má největší zkušenosti z velkých pódií, kde by se pro fanoušky rozdal - takže by nám rozhodně ostudu neudělal. Vyprodal O2 arenu, což letos hodlá zopakovat. Nad účastí v Eurovizi už přemýšlel tři roky. Ben zpívá mateřským (českým) jazykem, teď ale udělal výjimku a netradičně se chopil angličtiny. A tahle podoba mu sedne. Roztančená písnička s africkým nádechem je dobrou volbou, zní však trochu monotónně, což je škoda. Do klipu dal Benny vše - tanec, party, své vypracované tělo i povinné origami v podobě náušnice.


Elis Mraz - Wanna Be Like feat. Čis T

Pětadvacetiletá zpěvačka, skladatelka a multiinstrumentalistka Eliška Mrázová, vystupující nyní pod pseudonymem Elis Mraz, není žádným nováčkem. Před šesti lety bojovala v soutěži Hlas Česko-Slovenska, téhož roku byla objevena v anketě Český slavík. Pro interpretku s nakřáplým, lehce diblikovským hlasem není Eurovize žádná neznámá - v roce 2016 v klání zkoušela své štěstí, ale nakonec sama usedla v porotě. Do aktuálního ročníku vyráží s energickou taneční písničkou v rytmech reggaetonu. Přizvala si do ní (už poměrně vyčpělého) slovenského rappera Čis T, jehož můžete znát i jako Čistychova, a pořádně rozvlnila boky. Do klipového zpracování přizvala řadu známých osobností včetně svých pěveckých kolegyň. Žluté origami skončilo na rapperově rameni a následně v Elisině dlani


Barbora Mochowa - White & Black Holes

Ostřílenou účastníci klání je zpěvačka, pianistka a skladatelka Barbora Mochowa, neb vloni obsadila druhou příčku s "True Colors". Stříbro je jí tak trochu souzené: v roce 2017 se překvapivě umístila na 2. místě v kategorii objev roku v anketě Žebřík. Při poslechu jejího éterického, charismatického, hutného hlasu je vám hned jasné, že máte tu čest s českou Lanou Del Rey. Svým moderním písničkářstvím přináší na českou scénu neobvyklé pojetí popu, intimní, naléhavé i magické. V současném ročníku chce uspět s alternativnější věcí s vesmírnou tematikou. Momentálně pracuje na novém albu, které by mělo navázat na opěvovaný debut "Waiting For The White Raven" a zároveň přinést nové Barbořiny hudební polohy - zčásti totiž opouští piano a zapojuje kapelu a elektroniku. Origami zapracovala do mrazivého klipu coby přívěšek na zpětném zrcátku v autě hlavního hrdiny.


We All Poop - All the Blood

Jedinou kapelou, která se letos probojovala mezi sedmičku nejlepších, a zároveň naprostým nováčkem jsou We All Poop. Čtyřčlenná formace se dala dohromady krátce před začátkem národního kola Eurovize, datum vzniku se dokonce shoduje s datem odeslání přihlášky - což je trochu bizár, ale proč ne - a od té doby ještě stihla lehce změnit sestavu. Hudebníci mají na kontě zatím pouhou jednu skladbu (tu soutěžní), což je celkem rarita. O to víc mohou překvapit. A taky překvapují. Svěží indierockový, britpopem ovlivněný song doprovází hororový řeznický klip, v němž je origami zakomponováno hned v úvodu do dětské hračky. Otázkou zůstává, jak dlouhého trvání bude mít jejich kariéra a zda se nestanou jen další kapelou jednoho songu, aktuálně se však řadí mezi potenciální objevy tohoto roku.


Olga Lounová - Dark Water

S klavírní baladou se do soutěže přihlásila ostřílená zpěvačka a muzikálová herečka Olga Lounová. Milovnice rallye a Eurovize jako první z českých umělců uspěla v americkém žebříčku Billboard, v němž se udržela sedm týdnů. Za velkou louží momentálně natáčí i novou desku. Soutěžní písničku "Dark Water" nahrála už před rokem, schovávala si ji ovšem pro zvláštní příležitost. Kvůli pravidlům soutěže ji musela o minutu zkrátit. Emotivní skladba, podpořená orchestrem a pianem, je o zakázané lásce, o vztahu, bez kterého nemůžete být, ale který vás zároveň ničí. Režie klipu se ujal F. A. Brabec, jehož největším zářezem je filmové zpracování Erbenovy "Kytice" (zpracování přes dvacet let starého "Vodníka" se ostatně odráží i v novém počinu). Efektivitu snímku umocňuje tanečnice, origami režisér využil pro skladané bílé lekníny.


Pam Rabbit - Get Up

Zpěvačka, skladatelka, textařka a tanečnice s arménskými kořeny se vryla do povědomí posluchačů už v loňském ročníku. V menší míře však svůj talent představila už o rok dříve coby vokalistka Mikolase Josefa. Jeho úspěšné tažení soutěží by samozřejmě ráda napodobila. Je studentkou konzervatoře Jaroslava Ježka a vedle své sólové tvorby hostovala kamarádům John Wolfhooker v písni "Copycat". V letošním roce vydá svoje debutové EP. Vlastním jménem Pamela Koky vystupuje pod pseudonymem Pam Rabbit, který odráží její lásku ke zvířatům. Králíček se mihne i v klipu. Svůj nejtemnější singl, který produkoval Boris Carloff, v závěru věnuje všem dívkám, které někdy čelily nebezpečí. Origami skládá její menší a mladší odstrkovaná kopie.


Karelll - At Least We've Tried

Další neznámou je projekt Karelll, za nímž se skrývá českobudějovický rodák Karel Peterka. Svou tvorbu popisuje jako organický pop s moderními samply a akustickými nástroji. Vystudoval songwriting na hudební škole BIMM Institute v Londýně a komponováním se živí - spolupracoval například s britskými producenty a skladateli Petem Kirtleym a Andym Murrym. Soutěžní song napsal za rekordních dvacet minut. Jde o klasickou baladu o rozchodu, zkrátka cajdák, v němž se zpěvák doprovází na klavír. Origami jsou tentokráte součástí výrazné stropní dekorace.


NÁZORY
  • A zase jsou to jenom sračky (Brundibár, 25.01.2020 13:44) Reagovat

    s nulovou hodnotou. Eurovize je jenom šaškárna pro to aby se hvězdičky zviditelnily. Neokoukané jsou jenom proto, že málokoho zajímají.

    • Re: A zase jsou to jenom sračky (David, 26.01.2020 22:20) Reagovat

      Ty zalez Brunbáre, ty seš takovej debil, že se radši k ničemu nevyjadřuj. Olga Lounová je skvělá, vždycky když ji vidím tak u toho onanuju !

  • Ty letošní písničky mi poprvé přijdou docela... (Anonym, 25.01.2020 14:31) Reagovat

    Ty letošní písničky mi poprvé přijdou docela obstojné i mimo rámec soutěže. Osobně mě nejvíc překvapilo All the Blood, tahle tvorba ve stylu Twenty One Pilots u nás chybí a ta písnička je fakt skvělá - poprvé něco, co jsem si přidal do playlistu. Jinak se mi ještě celkem líbí At Least We've Tried a ta wannabe Lana Del Ray je taky celkem OK. Kemama jde mimo mě, nepřijde mi to zajímavý, Wanna Be Like je laciná sračka, ale nedivil bych se, kdyby to české kolo vyhrála, Dark Water a Get Up mě nezaujaly. Tak jako tak je to překvapivě solidní výběr.

  • Šanci uspět (Griffon, 26.01.2020 10:04) Reagovat

    Šanci uspět má pouze Eli Mráz. Není to sice můj šálek čaje, ale jen podobná písnička má šanci zaujmout zbytek Evropy. Neboť hodnotit budou právě oni. Buď mimořádný hlas nebo něco, co není jako ty ostatní. Ostatní písničky jsou jako většina jiných z ostatních zemí. Než se do mě někdo pustí, tak jen dodám, že Eurovizi sleduji pravidelně od 70 let.

  • Ani jedna písnička nevyčnívá, nic moc. Poslal... (KlaudieS, 26.01.2020 13:10) Reagovat

    Ani jedna písnička nevyčnívá, nic moc. Poslala bych tam Bena, kvůli image. Po výhře té izraelské kvočny se už stejně může stát cokoli.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pam Rabbit vyráží se "Společně sami" na filmová plátna (27.03.2024 13:49)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Ben Cristovao opět ukázal, jak se dá udělat velký koncert bez emisí (24.01.2024 09:29)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Naživo: Pam Rabbit v Lucerna Music Baru potvrdila svou kreativitu (12.01.2024 21:12)
- Ben Cristovao míří do Edenu, jeho životní koncert ho čeká 7. června 2025 (19.12.2023 12:05)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Lost Frequencies a Viktor Sheen potvrdili vedoucí postavení v českých žebříčcích (08.12.2023 08:00)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Českému éteru nově kraluje Lost Frequencies, nejhranější domácí skladbu má Jelen (30.11.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu