Hlavní obsah

Masarykova univerzita bojuje proti stafylokokovi

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmodernější přístroje pro výzkum, z nichž mnohé budou patřit k nejvyspělejším v Česku i v Evropě, zakoupí za bezmála 660 milionů korun brněnská Masarykova univerzita. Škola získala tyto prostředky z dotací.

Foto: Masarykova univerzita Brno

Vědci ve výzkumném institutu Ceitec využívají i tento přístroj kryo-elektronové mikroskopie.

Článek

Nepůjde jen o speciální mikroskopy, ale také o mnoho dalších zařízení, s jejichž pomocí se snaží vědci přijít na kloub například příčinám vzniku nejrůznějších onemocnění. Využívají je k výzkumu lidského genomu nebo třeba včelích virů.

Univerzitní výzkumný institut Ceitec si mimo jiné pořídí nejnovější generaci mikroskopu Fib-Sem za desítky milionů korun. Umožňuje sledovat strukturu viru. Vědci tak mohou pochopit životní cyklus viru, pomyslně se do něj dostat a cyklus zastavit. Právě to je cesta, která vede k léčbě různých onemocnění. Bez těchto zařízení se tedy výzkumníci při své práci neobejdou.

Odborníci z Ceitecu Masarykovy univerzity popsali díky využití nejmodernější techniky například některé včelí viry nebo takzvané bakteriofágy, které napadají bakterie infekčního zlatého stafylokoka. Nejmodernější technika umožňuje sledovat, jakým způsobem infikují viry v lidském těle zdravé buňky. Nejde pak jen o léčbu, ale i o prevenci onemocnění.

Jak zvýšit odolnost rostlin

Výzkum ale zdaleka nesouvisí pouze s lidským zdravím. U rostlin může být základem pro hledání cest k zvyšování jejich odolnosti s ohledem na změnu klimatu. Mnohé stroje a zařízení jsou součástí takzvaných sdílených laboratoří. Znamená to, že přístroje slouží k výzkumu nejen vědcům z Masarykovy univerzity, ale i z dalších institucí a firem.

„Personál laboratoří zajišťuje nejen provoz přístrojové techniky, ale poskytuje také odbornou pomoc při měření a zpracování dat ostatním. Přístroje i jejich odborná obsluha a interpretace získaných dat jsou k dispozici širokému okruhu vědeckých pracovníků, kteří ji mohou využívat k řešení vlastních projektů,“ řekl Právu Vladimír Sklenář z vedení Ceitecu.

Modernizace se dočká také Národní infrastruktura pro biologické a medicínské zobrazování neboli Czech-BioImaging, která poskytuje přístup k nejmodernějším zobrazovacím technologiím a nástrojům pro analýzu obrazových dat odborníkům napříč českými výzkumnými organizacemi.

Sdílení dat a technologií zvýší kvalitu biomedicínského výzkumu, a zlepší tak možnosti léčby závažných chorob. Biomedicínský výzkum se stále více propojuje také se studiem lidského genomu, na který se zaměřuje Národní centrum lékařské genomiky. To ze získaných prostředků mimo jiné rozšíří kapacitu pro sekvenování lidského genomu, analýzu takto získaných dat a jejich bezpečné skladování.

Reklama

Výběr článků

Načítám