Hlavní obsah

Papadakisová a Cizeron po pětiletém kralování nevyhráli ME v tancích na ledě

Rusové Victoria Sinicinová a Nikita Kacalapov sesadili Gabriellu Papadakisovou a Guillaumea Cizerona z evropského trůnu v tancích na ledě. Francouzské vítěze posledních pěti šampionátů díky lepšímu volnému tanci porazili v součtu o čtrnáct setin bodu. Český sourozenecký pár Natálie a Filip Taschlerovi po dalším osobním rekordu obsadil při premiéře na ME 19. příčku. Souboj ruských dívek o titul vyhrála šestnáctiletá Aljona Kostorná. Češka Eliška Březinová si pohoršila na 22. místo.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Rusové Victoria Sinicinová a Nikita Kacalapov sesadili Gabriellu Papadakisovou a Guillaumea Cizerona (na snímku) z evropského trůnu v tancích na ledě.

Článek

Úřadující vicemistři světa Sinicinová a Kacalapov byli francouzským favoritům blízko už po rytmickém tanci, po kterém ztráceli pouhých pět setin bodu. Dnes byli o devatenáct setin lepší ve volném tanci, ve kterém je doprovodila i píseň Když mne stará matka učívala zpívat od českého skladatele Antonína Dvořáka. Papadakisová se Cizeronem na ME prohráli poprvé od roku 2014, kdy byli patnáctí.

Další dobrý výkon předvedli Taschlerovi, kteří jsou stále ještě v juniorském věku. Po rytmickém tanci si vylepšili osobní maximum i ve volném tanci, ale i tak ze 17. místa o dvě pozice klesli.

Souboj Rusek vyhrála Kostroná

Souboj ruských dívek o evropský krasobruslařský titul vyhrála šestnáctiletá Aljona Kostorná. Nejstarší z trojice svěřenkyň Eteri Tutberidzeové měla druhou nejlepší volnou jízdu, ale díky náskoku z krátkého programu se udržela před patnáctiletou Annou Ščerbakovovou. Bronz získala rovněž patnáctiletá Alexandra Trusovová. Eliška Březinová si z 19. místa po krátkém programu pohoršila na 22. příčku.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Souboj ruských dívek o evropský krasobruslařský titul vyhrála šestnáctiletá Aljona Kostorná.

Březinová, která od loňského mistrovství světa musela dlouho omezovat trénink kvůli zdravotním problémům, zůstala daleko od zopakování loňské desáté příčky. Druhá česká reprezentantka Klára Štěpánová se po 36. místě v krátkém programu do volných jízd vůbec nedostala.

Ruské trio novopečených seniorek mělo před zbytkem Evropy v čele se Švýcarkou Alexií Paganiniovou více než třicetibodový náskok. Přidalo další medaile do bohaté ruské sbírky z tohoto ME, kde zástupci největší evropské krasobruslařské velmoci získali deset ze dvanácti cenných kovů.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Štýrském Hradci (Rakousko):
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 220,42
2. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 220,28
3. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 211,29
4. Guignardová, Fabbri (It.) 205,58
5. Fearová, Gibson (Brit.) 192,34
6. Zagorská, Guerreiro (Rus.) 188,03
...19. Taschlerová, Taschler (ČR) 154,30.
ženy - volný program
1. Kostorná (Rus.) 240,81
2. Ščerbakovová (Rus.) 237,76
3. Trusovová (Rus.) 225,34
4. Paganiniová (Švýc.) 192,88
5. Peltonenová (Fin.) 181,79
6. Rjabovová (Ázerb.) 181,49
...22. Březinová (ČR) 145,35
36. Štěpánová (ČR) nepostoupila do volných jízd.

Reklama