Hlavní obsah

Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička získali hlavní cenu Trilobit

Právo, Jaroslav Špulák

Herci Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička získali v sobotu večer v kulturním domě Plzeňka v Berouně hlavní cenu Trilobit 2020. Obdrželi ji za své role ve filmu Staříci režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Audiovizuální ceny Trilobit byly letos předány po třiatřicáté.

Foto: ČTK/Vít Šamánek

Ladislav Mrkvička (vlevo) a Jiří Schmitzer získali hlavní cenu.

Článek

„Před časem se jeden mladý odborník vyjádřil, že Schmitzer už je za zenitem. Jsem rád, že to porota tak nevidí,“ řekl na pódiu slavnostního večera herec.

Ceny Trilobit byly uděleny tři. Obdrželi je Jan Prušinovský a Petr Kolečko za televizní seriál Most!, Marko Škop za drama Budiž světlo a Martin Mareček za dokumentární snímek Dálava.

Foto: ČTK/Vít Šamánek

Jan Prušinovský s cenou Trilobit.

Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti obdrželi režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obléhání města a Ukradený stát. Janeček na pódiu označil snímky za možnost dozvědět se, co se v současné době děje na Slovensku. Oba i třetí Univerzity a svoboda budou od příštího týdne k vidění on-line na platformě Dafilms a dalších.

Foto: ČTK/Vít Šamánek

Zuzana Piussi a Vít Janeček při převzetí ceny.

Zvláštní cenu poroty obdržela Theodora Remundová za dokument Moje století. Jde o mozaiku příběhů z historie naší republiky ve vzpomínkách stoletých obyvatel. „Film jsme uváděli v době, kdy šli do kin Avengers. Těch pětadvacet lidí v našem dokumentu jsou takoví naši Avengers,“ řekla při převzetí ceny Remundová.

Cenu Josefa Škvoreckého získali tvůrci knihy Metodiky digitalizace národního filmového fondu metodou DRA. Cenu dětské poroty Berounský medvídek dostala pohádka Petera Bebjaka O zakletém králi a odvážném Martinovi a Cenu diváků snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče.

O Oscary se utká Joker, Irčan i Dcera od studentky FAMU. Marhoul ne

Film

Novinkou byla kritická cena poroty Zlatý citron. Podělili se o ni hned tři moderátoři, neboť obecně poukazovala na úroveň vedení televizních debat. Porota ji udělila Luboši Xaverovi Veselému, Michaele Jílkové a Jaromíru Soukupovi.

Foto: ČTK/Vít Šamánek

Vladimír Pucholt převzal cenu za celoživotní dílo.

Cenu Vladislava Vančury za celoživotní dílo převzal herec a později dětský lékař Vladimír Pucholt. V proslovu poděkoval režiséru Jiřímu Krejčíkovi a dodal: „Přál bych vám, aby vaše umělecké cesty a čas nebyly mařeny.“

Průvodcem slavnostního večera byl počtvrté v řadě herec a moderátor Martin Myšička. O hudební doprovod v rytmu swingu se postaral Petr Kroutil se svým Original Vintage Orchestra.

Martin Myšička: Žil jsem v tom, že revolucí se lidi změnili a najednou byli dobří

MFF KV

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám