Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Cestování

I tisíce kilometrů lze ujít s lehkým batohem, ukazuje cestovatel

I tisíce kilometrů lze ujít s lehkým batohem, ukazuje cestovatel foto: Shutterstock

BRNO - Jak ujít stovky a někdy i tisíce kilometrů mimo civilizaci jen s několikakilogramovým batohem, vysvětloval lidem na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour cestovatel Petr Kosek. Je propagátorem trendu, kterému se mezi nadšenci říká „ultralight cestování“. Zkušeností má bohatě, mimo jiné loni prošel Apalačskou stezku s batohem těžkým pouhých pět kilogramů včetně zimní výbavy.
  5:57

Stezka je 3500 kilometrů dlouhá a vede přes Apalačské pohoří ze severovýchodního cípu USA a končí na jihovýchodě. „ Ultralight cestování určitě není pro každého. Neznamená nechat polovinu potřebných věci doma, ale ukazuju lidem možnosti, jak snížení hmotnosti dosáhnout,“ řekl Kosek.

Cestovatel Tadeáš Šíma mění plány: Z výpravy přes Afriku je cesta přes Blízký východ

Samotný batoh nemusí vážit ani půl kilogramu, péřový spací pytel může mít jen 700 gramů. „Každý gram a věci navíc jsou zbytečná zátěž,“ řekl Kosek. Maximálně snižovat váhu je vhodné ve chvíli, kdy se někdo chce vydat do míst, kam se jinam než pěšky po několikadenní túře nedostane, ale například i pro starší lidi, kteří už na zádech cítí každý gram navíc.

Snižovat lze hmotnost oblečení díky obrovskému rozmachu nových materiálů. Zároveň lze snižovat hmotnost i u dalšího vybavení, jako jsou trekové hole, hygienické potřeby či potřeby na vaření. Kosek například radí, jak vytvořit extrémně lehký vařič z obyčejné plechovky. Na veletrhu bylo možné si jeho vybavení i osahat, pro fanoušky a zájemce provozuje také internetové stránky Nalehko.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!