Hlavní obsah

Koronavirus se šíří stále rychleji. A bude hůř, varovala Čína

• Aktualizováno

Šíření nebezpečného koronaviru se stále nedaří zastavit. Čínské úřady navíc v neděli varovaly, že schopnost šíření tohoto nebezpečného onemocnění, které má na kontě již přes pět desítek životů, bude i nadále sílit. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Sestřička drží zkumavku s krví pacienta, který se infikoval koronavirem.

Článek

Inkubační doba se v některých případech protahuje z jednoho až na 14 dní. Právě to nahrává stále sílícímu šíření koronaviru. Nemocní totiž až dva týdny nemusí vědět, že se nakazili – k prvním projevům dojde klidně až za dva týdny.

To je zásadní rozdíl v porovnání se SARS. U něj je inkubační doba dva až sedm dní, v některých případech se první projevy onemocnění mohou projevit až po deseti dnech.

Koronavirus se stále šíří. A množství nakažených stoupá

Svět

Koronavirus tedy v otázce šíření podle čínských úřadů představuje daleko větší hrozbu než SARS. Epidemiologové nicméně uvádějí, že je vir méně virulentní než v případě SARS, to mimo jiné znamená, že má menší schopnost usmrtit pacienta.

Zástupce národní zdravotnické komise Ma Siao-wej řekl, že nemocných může dále přibývat. Připustil, že se o viru zatím ví málo a není ani jasné riziko spojené s mutací viru.

15 úmrtí během jediného dne

Čínští zdravotníci zaznamenali v neděli patnáct nových úmrtí, včetně prvního v Šanghaji, a přes 300 nových případů nemoci. Úřady v sobotní bilanci uváděly 41 mrtvých a 1372 nakažených.

Každý nakažený člověk nemoc přenese na další dva až tři lidi, uvádějí dvě na sobě nezávislé britské studie. Zda se bude infekce šířit podle nich záleží na účinnosti ochranných opatření, pro zastavení epidemie by se však úřadům muselo podařit zabránit přenosu v 60 procentech případů. Vědci z univerzity v anglickém Lancasteru odhadují, že při současném stavu bude pouze ve Wu-chanu do 4. února přes 190 000 nakažených.

Rakousko i Kanada řeší koronavirus. Nemoci podlehlo už 56 lidí

Evropa

Sousední Rakousko je dalším státem, který musí řešit koronavirus. Ve Vídni skončila v péči lékařů čínská letuška, u které je podezření právě na tuto infekci. První případ nakažení ohlásila rovněž Kanada. Celkově již nemoci podlehlo 56 lidí a po celém světě je již více než 2000 nakažených.

Koronavirus se dostal do Evropy již v pátek. Ve Francii hospitalizovali postupně tři pacienty, další dva nakažené pak ohlásily Spojené státy. Onemocnění se nicméně rozšířilo také do Austrálie, Japonska, Jižní Koreji, Nepálu, Malajsie, Thajska či například Vietnamu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám