Hlavní obsah

Podezření z nakažení prvního Čecha ve Vietnamu koronavirem se zatím nepotvrdilo

Novinky, mif
Danang
Aktualizováno

Podezření z nakažení koronavirem se u českého pacienta v nemocnici ve vietnamském Danangu zatím nepotvrdilo. Informoval o tom v neděli odpoledne na tiskové konferenci na pražském letišti v Ruzyni český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Foto: Xiong Qi, ČTK/AP

Podle vietnamského serveru ve Vietnamu hospitalizovali prvního Čecha kvůli koronaviru. Na ilustračním snímku pacient v karanténě v univerzitní nemocnici v čínském Wu-chanu.

Článek

„Zatím to vypadá, že nález u Čecha ve Vietnamu je negativní,“ uvedl Vojtěch.

Čech skončil v péči lékařů pro podezření z nákazy koronavirem a byl hospitalizován v nemocnici ve vietnamském Danangu. Na případ upozornil jeden z předních vietnamských zpravodajských portálů VnExpress s tím, že v nemocnici jsou i další lidé s touto infekcí.

Situaci řešilo ministerstvo zahraničních věcí. „Můžeme potvrdit, že jeden český občan byl v souvislosti se šířením koronaviru z čistě preventivních důvodů hospitalizován. Nákaza u něj zatím potvrzena nebyla,“ reagovala na dotaz Novinek mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová.

„Pracovníci našeho velvyslanectví v Hanoji jsou s ním v kontaktu. O žádnou konkrétní pomoc zatím nepožádal,“ doplnila Štíchová.

Nemocnice v Danangu uvedla, že má v karanténě více než deset lidí s vysokou horečkou, u kterých je důvodné podezření na koronavirus. Mělo jít o sedm Číňanů, tři Vietnamce a právě jednoho Čecha.

Koronavirus se šíří stále rychleji. A bude hůř, varovala Čína

Svět

„Tito lidé měli vysokou horečku a většina z nich jsou čínští turisté, zbytek jsou zaměstnanci hotelů, letovisek a letišť, kteří s nimi byli v kontaktu,“ uvedl k hospitalizaci lékař tamní nemocnice Nguyen Thanh Trung pro server VnExpress.

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy.

15 úmrtí během jediného dne

Čínští zdravotníci zaznamenali v neděli patnáct nových úmrtí, včetně prvního v Šanghaji, a přes 300 nových případů nemoci. Úřady v sobotní bilanci uváděly 41 mrtvých a 1372 nakažených.

Každý nakažený člověk nemoc přenese na další dva až tři lidi, uvádějí dvě na sobě nezávislé britské studie. Zda se bude infekce šířit podle nich záleží na účinnosti ochranných opatření, pro zastavení epidemie by se však úřadům muselo podařit zabránit přenosu v 60 procentech případů. Vědci z univerzity v anglickém Lancasteru odhadují, že při současném stavu bude pouze ve Wu-chanu do 4. února přes 190 000 nakažených.

Úřady se rozhodly přijmout nová opatření, která mají pomoci zabránit šíření infekce. Čínské cestovní kanceláře nebudou moci od pondělí zajišťovat hotelové rezervace či pobyty pro skupiny, informovala čínská televize CCTV.

Nakažení lidé v ulicích Wu-chanu padají jako mouchy, ukazují videa na internetu

Svět

Virus se objevil už loni

Nový typ koronaviru 2019-nCoV se objevil na konci loňského roku v Číně. Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Vir způsobuje komplikovaný zápal plic, který může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Ukázalo se navíc, že patogen spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Inkubační doba se v některých případech protahuje z jednoho až na 14 dní. Právě to nahrává stále sílícímu šíření koronaviru. Nemocní totiž až dva týdny nemusí vědět, že se nakazili – k prvním projevům dojde klidně až za dva týdny.

To je zásadní rozdíl v porovnání se SARS. U něj je inkubační doba dva až sedm dní, v některých případech se první projevy onemocnění mohou projevit až po deseti dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám