Hlavní obsah

V Nymburku budou mít bezbariérovou lávku na Ostrov

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenějším místem pro procházky, relaxaci a pobyt v přírodě je v Nymburce lesopark Ostrov. Leží přímo proti historickému centru města, na druhé straně Labe.

Foto: Jan Řehounek

Současná lávka přes plavební komoru na Labi v Nymburce

Článek

Nejbližší cesta na Ostrov a zároveň k hotelu Ostrov vede přes zdymadlo a plavební komoru. Jenže právě proplouvání lodí vyžaduje poměrně vysokou lávku, která je překážkou pro cyklisty, matky s kočárky a tělesně handicapované. Proto se radnice rozhodla nahradit tuto lávku, na níž je nutné překonat dvacet schodů nahoru a dolů, lávkou bezbariérovou.

V předchozích dnech bylo již předáno staveniště vysoutěženému zhotoviteli – firmě Strabag, pravděpodobně v únoru bude stavba zahájena.

Nová ocelová lávka o šířce 3 metry bude dlouhá 135 metrů. Napojena bude přímo na přiléhající cyklostezku. K hotelu Ostrov, jenž stojí přímo proti lávce, povede schodiště, aby chodci nemuseli nájezd obcházet.

„Původní lávka bude přístupná i během stavby. Omezení nastane pouze po dobu nezbytně nutnou pro výměnu staré lávky za novou. Pokud dovolí klimatické podmínky, mohla by být lávka zprovozněna už na konci léta,“ uvedl mluvčí radnice Petr Černohous.

Celkové náklady budou 31 milionů korun. „Finanční příspěvek od Státního fondu dopravní infrastruktury jsme vyjednali v  maximální výši 30,2 milionu korun,“ informoval starosta města Tomáš Mach.

Reklama

Výběr článků

Načítám