Hlavní obsah

Pražské letiště kontroluje cestující kvůli koronaviru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Letišti Václava Havla již probíhají kontroly cestujících v souvislosti s koronavirem. V neděli o tom informoval premiér Andrej Babiš s tím, že „letiště je v plné součinnosti s hygienou“. V pohotovosti jsou i další složky záchranného systému.

Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla Praha

Článek

„Úzce spolupracujeme s letištěm – dnes již jsou k dispozici informace na letišti o možných rizicích pro cestovatele a jak mají postupovat, pokud se necítí zdravotně dobře,“ uvedl premiér na Facebooku.

Podle něj také na letišti probíhá vstupní screening cestujících. „Je kontrolováno, zda někdo z cestujících vykazuje příznaky respiračního onemocnění,“ konstatoval Babiš.

Podezření z nakažení prvního Čecha ve Vietnamu koronavirem se zatím nepotvrdilo

Svět

„Na letišti jsou připraveni zdravotníci a v pohotovosti je také Stálá lékařská služba, v pohotovosti je také z hlediska bezpečnosti hasičská služba. V rámci preventivních opatření je letiště je v plné součinnosti s hygienou,“ prohlásil premiér.

Zdůraznil také, že letiště má přesně nastavené a připravené pohotovostní postupy. „Zatím k tomu nedošlo, ale v případě, že vznikne podezření na nákazu na palubě letadla u konkrétního cestujícího letiště okamžitě spouští procesy podle pohotovostního plánu letiště Praha – okamžitě se aktivují integrované složky záchranného systému, hygienická stanice a zdravotníci,“ uzavřel Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

První Čech je v karanténě

V karanténě v nemocnici ve vietnamském Danangu skončil v souvislosti s koronavirem také první Čech. Uvedl to jeden z předních vietnamských zpravodajských portálů VnExpress s tím, že v nemocnici jsou i další lidé s touto infekcí. Má jít o sedm Číňanů, tři Vietnamce a jednoho Čecha.

Nejvíce nakažených je v Číně, nicméně koronavirus museli řešit již také evropští lékaři. Ve Vídni skončila v péči lékařů čínská letuška, u které je podezření právě na tuto infekci. Ve Francii hospitalizovali postupně tři pacienty, další dva nakažené pak ohlásily Spojené státy.

Onemocnění se nicméně rozšířilo také do Austrálie, Japonska, Jižní Koreji, Nepálu, Malajsie, Thajska či například Vietnamu. Celkově již nemoci podlehlo 56 lidí a po celém světě je již více než 2000 nakažených.

Nakažení lidé v ulicích Wu-chanu padají jako mouchy, ukazují videa na internetu

Svět

Virus se objevil už loni

Nový typ koronaviru 2019-nCoV se objevil na konci loňského roku v Číně. Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Vir způsobuje komplikovaný zápal plic, který může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Ukázalo se navíc, že patogen spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Inkubační doba se v některých případech protahuje z jednoho až na 14 dní. Právě to nahrává stále sílícímu šíření koronaviru. Nemocní totiž až dva týdny nemusí vědět, že se nakazili – k prvním projevům dojde klidně až za dva týdny.

To je zásadní rozdíl v porovnání se SARS. U něj je inkubační doba dva až sedm dní, v některých případech se první projevy onemocnění mohou projevit až po deseti dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám