Hlavní obsah

Festival krátkých filmů Praha rozdal ceny

15. ročník Festivalu krátkých filmů Praha od neděle zná všechny své vítěze. O ceny letos soutěžilo přes 130 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů z 35 zemí světa.

Foto: Pragueshorts.com

15. Festival krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, se odehraje od 22. do 26. ledna 2020.

Článek

Cenu pro nejlepší film Národní soutěže získal již v pátek snímek Vyměnila jsem si směnu režiséra Luboše Kučery.

Porota ve složení Stefan Arsenijević (režisér a scenárista, Srbsko), Tristan Priimägi (novinář, Estonsko) a Ľubica Orechovská (producentka, Slovensko) ocenila to, „že film mistrně zvládá rytmus, tón i dialog a zároveň diváka vtáhne díky poutavé ústřední ženské postavě obklopené ansámblem magorů”.

Foto: Pragueshorts.com

Vyměnila jsem si směnu.

Národní porota se rozhodla také udělit Zvláštní uznání a to filmu Jiří pes uprchlík v režii Tomasze Wińského „film je absurdní, hravé a přitom psychologicky přesvědčivé komorní drama o touze a zneužívání moci". Film zároveň získal cenu diváků.

 Rwanda, Čína a Francie

Do letošní mezinárodní soutěže bylo vybráno 25 filmů z 22 zemí světa. Tříčlenná porota rozhodla, že hlavní cenu získává snímek Sbalím se a jdu (Mbabazi Sharangabo, Rwanda).

Foto: Pragueshorts.com

Sbalím se a jdu.

Porota na dvaceti tříminutovém snímku ocenila především „že bez tragičnosti zobrazuje truchlení jako nedílnou součást života. Prostřednictvím intimního a zvídavého stylu dovedně zkoumá možnosti jazyka filmu a ukazuje, že kreativita a přátelství dokáží uzdravovat“.

Zvláštní uznání poroty bylo uděleno čínskému filmu, Co vlastně víš o Měsíci a vodě, režisérky Jian Luo (Čína). Porota cenu udělila, protože snímek „poeticky a bez moralistického odsudku zpracovává intimní téma. Prostřednictvím vizuálně poutavých okamžiků se film vyrovnává s osamělostí a nejistotou, spojenou s překonáváním traumatu“.

Cenu diváků si letos odnáší francouzský režisér Fabrice Bracq za snímek Město burek, o Sulejmanovi a Lejle, kteří se právě vzali a slíbili si věrnost v dobrém i zlém. Dobré je, že se milují. Zlé je, že žijí v absurdní zemi jak z Franze Kafky.

Ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný: Oceňujeme nápaditost, překvapivost a kreativitu

Film

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám