Databáze nebezpečných výrobků

XEDAIN nabíječka se 2 USB vstupy pro rychlé nabíjení

Hlášení RAPEX 4/2020

Bílá plastová nabíječka se 2 USB vstupy a LED světlem.

Typ výrobku XD2USB
Kategorie Domácnost - Elektrická zařízení - ostatní
Riziko Úraz elektrickým proudem
Nebezpečí

Elektrická izolace mezi živými částmi a přístupnými částmi nabíječky není dostatečná. USB vstup nabíječky by mohl být pod proudem a uživatel by tak při dotyku mohl utrpět úraz elektrickým proudem.
 

Rozpor s

Výrobek nesplňuje požadavky Směrnice o nízkém napětí a příslušné evropské normy EN 60950.

Země záchytu Ohlašující: Finsko
Opatření přijatá v ohlašující zemi

Dobrovolná opatření: odstranění výrobku z nabídky online prodejců (distributor).

Datum publikace 26.01.2020
Zdroj: RAPEX - jednotný trh EU

Zpět do databáze nebezpečných výrobků

Sdílejte

Diskuze

Viděli jste tento výrobek někde v obchodě? Nebo ho snad dokonce máte doma? Podělte se o své postřehy a zkušenosti.

Přidat komentář do diskuze

  • Michal B. 29.1.2020 08:32

    Elektrická izolace mezi živými částmi a přístupnými částmi nabíječky není dostatečná. .. Bylo zjištěno bez demontáže krytu? Rentgenem?
    Přístupná část na sekundáru by naprosto spolehlivě splnila i stupeň IP4X, takže jak by se jej uživatel mohl dotknout?
    USB vstup nabíječky by mohl být pod proudem? Na nabíječce nikde není "vstup" pouze výstup napětí. Recenzentovi patrně unikl detail, že na výstupu nabíječky je 5V a tedy i při velmi krkolomném a nemožném dotyku NELZE utrpět úraz elektrickým proudem. A poslední nesmysl. Pro účely splnění Směrnice 2014/35/EU je tu jmenována EN 60950-1, určená pro Zařízení informační technologie, která se daleko více týká počítačů, které by tedy bylo dle stejného postupu kontroly nutné zakázat a stáhnout z prodeje na celém Světě. Jelikož téměř na všech je přes USB porty na zadním panelu běžně přístupný plech. A jedná se o naprosto stejné proudy a napětí. ... Dle EN 60335-2-29, která se na od výše uvedené normy týká přímo Elektrických spotřebičů pro domácnost a podobné účely a zvláštních požadavků na nabíječe baterií, by Směrnice 2014/35/EU pro tento výrobek byla splněna naprosto bezproblémově. Inu. Kdo chce psa bít .... Děkuji za pozornost

    reagovat

    R R
Poprvé zveřejněno v angličtině v rámci Týdenního přehledu notifikací RAPEX Generálním ředitelstvím pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise na oficiální stránce Evropské unie "Europa" prostřednictvím Rychlého výstražného systému EU pro nepotravinářské spotřebitelské výrobky (RAPEX) http://ec.europa.eu/rapex © European Union, 2005 - 2024 Oficiální kontaktní místa členských zemí a zemí EFTA-EEA poskytují informace v těchto týdenních přehledech. Podle ustanovení Přílohy II.10 ke směrnici o všeobecné bezpečnosti výrobků (2001/95/ES) nese odpovědnost za informaci notifikující strana. Komise nepřebírá žádnou zodpovědnost za přesnost poskytnutých informací. dTest, o.p.s., zajišťuje pouze strojový překlad záznamů zveřejněných v týdenním přehledu notifikací RAPEX do českého jazyka, rozhodující je anglické originální znění. dTest o.p.s., neodpovídá za přesnost a úplnost uvedených informací.

Přihlásit