Hlavní obsah

V Chanově postaví modulové domky

– Most
Právo, Karel Otcovský

Most postaví v druhé polovině roku v sídlišti Chanov, obývaném převážně Romy, modulové domky. Ve stejné chvíli nechá zbourat další zdevastovaný panelák. Projekt domků, na které má radnice v letošním rozpočtu 20 milionů korun, představí vedení města zanedlouho obyvatelům nechvalně proslulé lokality.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Letos bagry srovnají se zemí další panelák (na snímku vlevo).

Článek

Odborníci dokončují nyní projektovou dokumentaci. „Jakmile bude hotova, což předpokládáme bude na přelomu ledna a února, připravíme prezentaci v kulturním domě přímo v Chanově,“ přiblížil novinářům plány vedení města jeho primátor Jan Paparega (ProMost).

V jednoduchých domcích by mohlo vzniknout 15 až 18 bytů. „Přičemž není žádné dogma, že by tam museli bydlet pouze lidi z Chanova,“ upřesnil náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST). Domky vzniknou přímo na sídlišti, lze je zde vybudovat ve velmi krátké době.

K romské národnosti se v ghettech hlásí jen třetina

Domácí

Sídliště Chanov vzniklo na konci 80. let minulého století. Jeho obyvatelé však postupem času několik domů zcela zdevastovali, město nechalo některé budovy už před lety zbourat, další bourá postupně. V roce 2016 padly k zemi třípatrový a sedmipatrový dům. Ještě letos bagry srovnají se zemí další panelák. „Požádali jsme o státní dotaci na demolici bloku č. 3. Zbouráme ho i v případě, že dotaci nedostaneme,“ poznamenal Paparega.

Byty v panelácích na sídlišti patří městu. Počet platných nájemních smluv je 148, obydlených bytů je 172. „Obnovujeme smlouvy pouze těm, kteří hradí závazky, 24 domácností nemá platné smlouvy. Budou muset byty vyklidit a nastěhují se do nich osoby, které budou plnit své povinnosti,“ zdůraznil primátor.

Vsetín odmítl vyrovnání s vystěhovanými Romy

Domácí

Vedení města chce sídliště postupně proměnit. „Nejsme rozhodnuti tuto lokalitu demolovat, ale některé domy nejsou v dobré kondici. Pokud by se nám osvědčilo kontejnerové bydlení, šli bychom touto cestou,“ přiblížil Paparega záměr vedení města.

Kontejnerové domky pro Romy vznikly před třinácti lety ve Vsetíně, jejich stavbu prosadil tehdejší starosta města a současný hejtman Jiří Čunek (KDUČSL). Právě město na Valašsku navštívili vloni zástupci města. „Získali tam nejen cenné informace, ale byly jim předány také zkušenosti s tímto typem bydlení a zodpovězeny otázky týkající se správy a údržby,“ zhodnotila před časem inspekční cestu mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová.

Kromě Chanova je v Mostě několik dalších tzv. vyloučených lokalit. Radnice vyhlásila na území téměř celého města zónu bez doplatků na bydlení. V bezdoplatkových zónách nevzniká novým obyvatelům nárok na doplatek na bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám