Hlavní obsah

Stát dědí po samotářích psy, koně, hasáky i francouzské hole

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát dědí po samotářích bez pozůstalých, prodává nepotřebný majetek úřadů či zabavuje věci kriminálníkům a to všechno bývá vskutku pestrý pelmel. Někdy jsou to hotové poklady, jindy drobnosti téměř nulové hodnoty, ale i zvířata.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nyní veřejnosti nabízí podle svých stránek nabidkamajetku.cz přes sto padesát parcel a dalších 280 je v přípravě.

Často se ale jedná o víceméně bezcenné kousky cest, polí a malých zarostlých ploch či vodních ploch bez užitku. Ale i tady se najdou perly.

Barrandovská vilka od 21 milionů

Soutěžit se tak dá i o byt, nyní třeba jeden vybydlený v Praze-Podolí s vyvolávací cenou 3,5 milionu. Anebo třeba o něčím výjimečný dům, jako třeba Vila Lumiérů 41 na Barrandovských terasách v Praze.

Ve 30. letech minulého století ji postavil architekt Max Urban a v 80. letech byla předělána na školku. Do objektu zatéká, vyžaduje rekonstrukci, cena startuje na 21 milionech.

Velké sousto i pro bohaté. A tak úřad v lednu vyhlásil prohlídky pro opakovanou dražbu. Nový majitel se nakonec najde a státu miliony přitečou, což ukázala i loňská úspěšná dražba vyhořelé řadovky na pražské Ladronce za 16,5 milionu.

Darovala dceři dům, teď ho u soudu vymáhá zpět

Domácí

Aktuálně nabízí k darování i patnáct zvířat, většinou psů. Jedním z nich je například kříženec se zvučným jménem Nikyťák, další jsou fenky kříženců Andyna, Gina či vlčák Asta.

Na štěstí čeká i kůň „Medík“. Péči o ně zatím musí hradit úřad.

Soutěžit o hasák jde po koruně!

Stát se však „s péčí řádného hospodáře“ musí starat například i o staré nářadí, už dávno zastaralé audio a DVD přehrávače, které nikdo nechce. Podle zákona se však i na takové téměř bezcenné věci musí dělat aukce.

Tak třeba v únoru v osm hodin ráno mohou kutilové svést dražební souboj o „elektrickou vrtačku modré barvy bez výrobního čísla a přívodovým kabelem“. Aktuální cena: 300 Kč. Minimální navýšení ceny v dražbě bylo stanoveno na pětikorunu.

Ještě větší terno bude hasák o délce 47 cm, jenž je k mání na pobočce úřadu v Jeseníku. Minimálně si ho úřad cení na padesátikorunu a příhoz může být po koruně.

Falešné restituce za miliardy před soudem. Úředníkům hrozí až 12 let

Krimi

„Vilu na Barrandově jsme převzali jako nepotřebnou od jiné státní instituce, psy a koně byli zabaveni kvůli týrání a hasáky pocházejí většinou z trestné činnosti.

Zachovalé předměty předáváme zdarma muzeím, galeriím, dětským domovům a poškozené, bezcenné nebo hygienicky závadné věci se rovnou likvidují. Nicméně je pravda, že v našem aukčním systému bývá zájem i o věci, u kterých bychom to nečekali,“ řekl Novinkám.cz Radek Ležatka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Jak předejít tahanicím o dědictví. Jistotou je notářská závěť

Finance

Aktuálně asi největší kuriozitou mezi movitými věcmi v nabídce majetkového úřadu pro veřejnost jsou francouzské hole na pobočce v Hodoníně. Vyvolávací cena: 150 Kč.

Reklama

Související články

Kdy je možné potomka z dědictví vyloučit

I přesto, že se mnozí lidé v dědickém právu, které upravuje občanský zákoník, celkem orientují, stále ještě se mezi nimi vyskytují fámy a pověry, které...

Výběr článků

Načítám