Z minulého dohodovacího řízení měl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pocit, že strany začaly lépe komunikovat. „Alespoň pro mě to vyplynulo z toho jednání. Děkuji kolegům z koalice za konstruktivní jednání," uvedl minulé pondělí Hřib. Na magistrátu řešili například témata o délce stavebního řízení, ale i o IT. 

„Pro Pražany je v současné době asi nejzajímavější možnost nahrát si Lítačku do telefonu. A v nejbližší době spustíme e-shop s kupony, odpadne tak nutnost stát ve frontě. A nebojte, stálo to pouhých 700 tisíc,“ uklidňoval novináře Hřib s narážkou na předražený e-shop s dálničními známkami.  

Předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) primátorovu spokojenost v oblasti IT ovšem nesdílí. „Myslíme si, že se v této věci mohlo udělat mnohem víc práce. Proto jsme se dohodli, že vytvoříme tým odborníků – za každou koaliční stranu vyšleme jednoho - a ti nám pak předají zprávu, jak na tom skutečně jsme. My to tak růžově jako pan primátor nevidíme," nastiňuje další kroky Pospíšil.

Odvolejte ho!

A kde se ještě primátor a Jiří Pospíšil neshodují, a zároveň se předseda zastupitelů Spojených sil dokonce přiklání na stranu opozice, je v otázce odvolání generálního ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Petra Witowského. A to kvůli údajnému netransparentnímu tendru.

Zakázku na servis souprav metra z linky A a B zadal dopravní podnik prostřednictvím tzv. jednacího řízení bez veřejné soutěže. Na Witowského se tak okamžitě strhla vlna kritiky, že o ní nikdo ale nevěděl! Opozici se nelíbilo, že podnik zakázku zadal bez jakéhokoliv projednání s orgány města, které je stoprocentním vlastníkem podniku. „Takto nemůže ředitel podniku jednat,“ rozhořčil se bývalý primátor Svoboda (ODS). Opozice se tak snažila neúspěšně na zastupitelstvu odvolat. Do hry se ale kvůli zakázce za 14, 6 miliardy vložil Pospíšil.

Z kola ven

„Na pondělním koaličním jednání s doktorkou Marvanovou v rámci dohodovacího řízení opětovně tuto zakázku otevřeme, budeme chtít její řádné přezkoumání a žádáme, aby byly vyvozeny personální důsledky - odchod náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě) a ředitele Witowského," uvedl Pospíšil v nedělních Otázkách Václava Moravce

Pro odchod Witowského z DPP je také předseda Pirátů Ivan Bartoš, přesto, že  opačný přístup  zaujal jeho stranický kolega primátor Hřib, který na čtvrtečním jednání Zastupitelstva hl.m. Prahy nepochopitelně tento tendr hájil. 

„Jednací řízení bez uveřejnění je legitimní způsob řešení veřejné zakázky a my jsme si nechávali zpracovat několik analýz včetně odborné od ČVUT – právě proto, abychom předešli všem podezřením. Analýzy potvrdily, že zvolený způsob výběru dodavatele zde byl jedinou možností,“ reagoval na nařčení šéf DPP Witowski.