Hlavní obsah

Jednoduché triky, které vám pomohou přestat s večerním přejídáním

Novinky, bok

Vyvážený jídelníček bohatý na živiny, ovoce a zeleninu je základem pro zdravý životní styl. Málokdo se ale dokáže udržet a nedat si občas nějakou tu dobrotu. A když už se udrží přes den, často ho přepadá doslova vlčí hlad večer nebo v noci. Jak se vyhnout večernímu přejídání, a to nejlépe jednou provždy?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australský hubnoucí program s názvem The Healthy Mummy se zaměřuje právě na večerní přejídání a nabízí nejen tipy, jak se podobných zlozvyků zbavit, ale rovněž nabízí konzumaci zdravějších produktů, když už vás mlsná přepadne.

„Přerušení podobného návyku může trvat minimálně 28 dní. Pokud budete uvedené tipy praktikovat každý den minimálně čtyři týdny, je velice pravděpodobné, že se ho zbavíte nadobro,“ tvrdí odborníci zapojení do programu.

Základem je podle nich večeře bohatá na zeleninu, bílkoviny nebo celozrnná jídla. Pokud si dopřejete lehčí večeři, dejte si po ní například ještě malý ovocný salát s nízkotučným jogurtem. To podle nich nejen na delší dobu zasytí, ale rovněž zmírní následné večerní chutě.

Přestaňte s hltáním a přejídáním se pomocí jednoduchých triků

Zdraví

Dalším trikem, jak se podobných návalů hladu zbavit, je podle některých načasování čištění zubů krátce po dojedení večeře.

„Mějte na paměti, že jste už jedli a vaše tělo je plné. Vaše mysl si s vámi jen hraje na to, že máte hlad,“ cituje server Daily Mail. Pokud přechytračení vlastního mozku nepomůže, dejte si pár zmrzlých hroznů nebo malin. Pomoci může také šálek teplého čaje nebo naopak sklenice studené vody s citronem.

„Každopádně se ujistěte, že doma nemáte žádné nezdravé potraviny a laskominy, aby vás nepokoušely,“ dodávají odborníci.

Co si dopřát před usnutím

Nutriční poradkyně Susie Burrellová radí jako vhodné potraviny a nápoje, které můžete konzumovat před usnutím, například banány, mléko, oříšky nebo bylinkový čaj.

„Banány jsou kromě jiného velmi bohaté také na draslík a hořčík, živiny, které se přímo podílejí na relaxaci svalů,“ dodává.

Čemu se před spaním vyhnout
Tmavá čokoláda - obsahuje kofein, tudíž působí jako stimulant.
Zmrzlina - je bohatá na přidaný cukr a tuky, které působí na mozek rovněž jako stimulant.
Alkohol - bez ohledu na druh zhoršuje kvalitu spánku.
Slaná jídla - kvůli nadmíře soli opět zhoršují kvalitu spánku.

Zajímavou radou je i šálek teplého mléka před spaním, což je osvědčená rada našich babiček bohatá na aminokyselinu tryptofan. Ta se podílí na produkci serotoninu v těle.

„Serotonin uklidňuje tělo a pomáhá přirozeně vyvolat spánek,“ popsala výhody odbornice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám