Hlavní obsah

Grammy ve stínu smrti Bryanta ovládla zpěvačka Billie Eilish

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

V noci na pondělí byly rozdány nejslavnější hudební ceny světa. Tváří letošních Grammy je osmnáctiletá americká zpěvačka Billie Eilish, která ovládla hlavní kategorie nejlepší album roku, nejlepší píseň, nejlepší nahrávku i objev roku nebo kategorii popové vokální album.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Zpěvačka Billie Eilish

Článek

Billie letos uspěla s písní Bad Guy, která bodovala v hitparádách téměř po celém světě, a s albovým debutem When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Desku nahrávala doma se svým bratrem.

„Nenapsali jsme si žádnou řeč, protože jsme nenatočili tohle album, abychom s ním vyhráli Grammy. Nemysleli jsme si, že by mohlo někdy něco vyhrát. Udělali jsme album o depresi, sebevražedných myšlenkách a o klimatických změnách,” uvedl spoluautor desky, zpěvaččin bratr Finneas.

V kategorii nejlepší tradiční popové album vyhrála deska Look Now od Elvise Costella & The Imposters a v kategorii nejlepší americana album nahrávka Oklahoma od moderního bluesmana Keb' Mo'.

Foto: Profimedia.cz

Angelique Kidjo

V žánru world music se letos cenu Grammy odnáší zpěvačka Angelique Kidjo za desku Celia. Nejlepší R album (Ventura) má letos hudebník Anderson Paak. Nejlepší R song je Say So od PJ Morton (featuring JoJo) a nejlepší R výkon je píseň Come Home (Anderson Paak a André 3000).

Gary Clark Jr. boduje v blues i rocku

Zpěvačka a raperka Lizzo uspěla s albem Cuz I Love You a s písní Truth Hurts v kategoriích nejlepší album současné urban music a nejlepší popový sólový výkon.

Foto: Profimedia.cz

Gary Clark Jr.

Nejlepší alternativní album (Father of the Bride) mají letos Vampire Weekend, nejlepší rockové album (Social Cues) nahráli Cage The Elephant a nejlepší rockovou písní se stala skladba This Land od Garyho Clarka Jr.. V kategorii nejlepší rapová píseň zvítězila nahrávka A Lot (21 Savage Featuring J. Cole), v kategorii roots gospelové album vyhrálo Testimony (Gloria Gaynorová) a v kategorii gospelové album uspělo Long Live Love od Kirka Franklina, který vyhrál i v kategorii gospelová píseň (Love Theory).

Nejlepší country album While I'm Livin' má letos Tanya Tuckerová a nejlepší jazzové zpívané album 12 Little Spells natočila Esperanza Spaldingová. V kategorii současné blues se radoval Gary Clark Jr. s deskou This Land a v tradičním blues uspělo album Tall, Dark & Handsome od autorů Delbert McClinton & Self-Made Men a Dana.

Nejlepší reggae deska roku je Rapture od Koffee.

Hudebníci při udílení cen zmínili i smrt jednoho z nejlepších basketbalistů Kobeho Bryanta, který v neděli s dcerou zahynul při havárii vrtulníku.

Foto: Usa Today Sports, Reuters

Basketbalista Kobe Bryant

„Všichni teď cítíme obrovský smutek,” uvedla při předávání cen zpěvačka a moderátorka Alicia Keysová. „Los Angeles, Amerika i celý svět dnes ztratili hrdinu,” dodala. Ceremoniál se odehrává v hale Staples Center, kde trénují  Los Angeles Lakers, za které Bryant hrál.

O cenách Grammy rozhoduje 13 000 členů americké hudební akademie. Mají přes  80 kategorií včetně mluveného slova.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám