Hlavní obsah

Souhvězdí Gulag Karla Pecky jako audiokniha

Právo, Ilja Kučera ml.

Podle slov Bohumila Hrabala korunní princ české prózy, politický vězeň, který strávil celá padesátá léta v komunistických lágrech, disident, chartista, ale především citlivý, vnímavý spisovatel s darem mimořádného talentu a brilantního jazyka, to všechno byl Karel Pecka.

Foto: ČTK/Hejzlar Jaroslav

Karel Pecka ve svém bytě v Nerudově ulici.

Článek

Neměl příliš mnoho příležitostí působit na výsluní oficiální české, respektive československé literární scény. Jeho díla vycházela pouze v období šedesátých let a pak po roce 1989. Přesto je jeho místo zásadní a nemělo by být opomíjeno.

V roce 2018 nicméně bylo připomenuto velkorysým knižním výborem Souhvězdí Gulag Karla Pecky a pod stejným názvem se docela nedávno objevil audioknižní výbor z výboru. Na ploše jedenácti hodin a dvou cédéček se Peckových povídek bravurně zhostili Miroslav Táborský a Lukáš Hlavica.

První nosič obsahuje povídky, které psal autor v letech 1957–1959 jako vězeň na příbramském Bytízu. Jedná se o povídky právě z prostředí komunistických lágrů, velmi silné, hluboce lidské a bolestné svou neokázalou autenticitou. Zaznívají v podání prvního jmenovaného, Miroslava Táborského.

Jako bonus je připojen pravdivý příběh Spiknutí dobrodějů z počátku devadesátých let, kdy štamgasti hostince U Černého vola na pražských Hradčanech nejen zachránili svou hospodu před divokou privatizací, ale z jejího zisku ještě našetřili dětem ze sousední slepecké internátní školy na mikrobus. Zaznívá ústy Lukáše Hlavici.

Ten je pak interpretem výběru z Peckových Malostranských humoresek na druhém disku. Autor je psal po svém přestěhování na pražskou Malou Stranu v roce 1979. Okouzlující historky vycházejí z nerudovské poetiky, ale představují postavy a postavičky z doby o sto let pozdější, od umělců, podivínů, starousedlíků až po všudypřítomné estébáky.

I tento nosič obsahuje závěrečný bonus. V podání Miroslava Táborského zaznívá absurdní povídka Čtvrtý vítač. Burleskní parodie inspirovaná návštěvou Johnnyho Cashe v Praze v roce 1978. Souhvězdí Gulag Karla Pecky patří k opravdu mimořádným titulům na současném audioknižním trhu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám