Za loňský rok muselo osm členů antigraffiti týmu v Praze 3 vyjet k celkem 779 nahlášeným objektům, které zohyzdilo graffiti. „Z porovnání let 2018 a 2019 vyplývá, že ačkoliv počet výjezdů se nijak dramaticky nesnížil, vyčištěná plocha klesla oproti loňskému roku na 50% i přesto, že počet domů přihlášených do Antigraffiti programu na území Prahy 3 vzrostl,“ uvedl do Radničních novin Prahy 3 koordinátor programu Jan Kučera.

Podle jeho názoru má činnost antigraffiti týmu určité preventivní účinky. Zatímco v roce 2018 k některým objektům jezdili opakovaně, v roce 2019 k nim nemuseli vyjíždět ani jednou. „Nejvíce postiženou částí Prahy 3 je blok ohraničený ulicemi Husitská, Koněvova, Rokycanova, Prokopova, Táboritská, Kubelíkova, U Rajské zahrady, Siwiecova a Seifertova,“ sdílí.

Celkový podíl těchto ulic na výjezdech antigraffiti týmuv Praze 3 tvoří prý téměř 50%. „Zde je také nejčastější výskyt opakovaných graffiti,“ vysvětluje Kučera s tím, že nejčastěji jde o rohové domy. „Počet graffiti v této oblasti je pravděpodobně ovlivněn velkým počtem mladých lidí, kteří zde žijí a chodí se sem bavit.“

I přes jejich nerozvážnou zábavu je nicméně tým připraven konat vesměs kdykoliv, aby vzniklé škody eliminoval. „Z našich údajů vyplývá, že se nám daří potírat vandalismus hned v zárodku, protože odstranění proběhne zpravidla do 48 hodin od vzniku škody,“ uzavírá Kučera. V současnosti je do Antigraffiti programu v Praze 3 přihlášeno více než 900 domů. Přes e-mail antigraffiti@cistatrojka.cz se mohou hlásit další zájemci.
Fotogalerie
7 fotografií