Hlavní obsah

Řadím Davida Deyla do kategorie zpěváků s velkými hudebními ambicemi, říká hitmaker Vítězslav Hádl

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děkuji! Oslava 10 let na scéně. To je název koncertu Davida Deyla, který proběhne v sobotu 1. února v Kulturním centru LaRitma v Aši. Úspěšného zpěváka a talentovaného skladatele doprovodí na piano Václav Krahulík.

Foto: Iveta Vartová

Zpěvák a hudební skladatel David Deyl.

Článek

Koncert v Aši bude komorní obdobou velkého koncertu, který proběhl 9. listopadu 2019 v Kongresovém centru v Praze. Tehdy Davida Deyla doprovodila Severočeská filharmonie Teplice, v některých skladbách dětský sbor a tanečníci. Jako host vystoupila Monika Absolonová, s níž zpěvák zazpíval duet Budu tu stát.

„Koncert byl průřezem celou jeho desetiletou kariérou, takže zazněly jak autorské skladby, tak písničky z projektu David Deyl cover, muzikálové a filmové melodie stejně jako novinka Ahora. Ta sklidila velký potlesk a potom si ji na závěr publikum vytleskalo jako jeden z přídavků. A můj dojem z koncertu? Wow! Byla to pecka. Zaplněné Kongresové centrum si užívalo s Davidem jeho nejlepší hlasovou formu, na konci byl doslova zavalen květinami a odměněn zasloužilým standing ovation,” uvedla oděvní návrhářka Iveta Vartová, která zpěvákovu kariéru sleduje téměř deset let.

Díky tomu, že se loni zpěvák soustředil na přípravu koncertu v Kongresovém centru Praha, další vystoupení byla pouze v rámci různých slavností, plesů a charity (Avon, UNICEF). Vedle toho pokračoval na nahrávce nového muzikálového alba, na němž pracuje téměř tři roky.

„Davida znám od jeho dětských let, kdy jsem psal píseň na Děčínskou kotvu a on tenkrát coby malý kluk zpíval v dětském pěveckém sboru Koťata, který vedla jeho maminka. Později se dostal do nahrávacího studia mého syna Dana, který pro něho vykonal skutečně velký kus práce při vydávání CD. V té době mi David natočil celou řadu písní pro můj připravovaný muzikál jako demo - a tam jsem poznal jeho velký talent. Řadím Davida do kategorie zpěváků s velkými hudebními ambicemi, které jsou umocněny jeho neuvěřitelnou houževnatostí a pílí. V naší hudební rodině se Davidovi zřejmě zalíbilo, protože dlouhá léta spolupracoval a občas i dnes spolupracuje s mým druhým synem Romanem, který mu mimo pořizování video záznamů z jeho hudební činnosti apod, občas pomáhá jako road manažer při Davidových koncertech,” říká hudební skladatel Vítězslav Hádl.

V loňském roce představil David Deyl i další zajímavé akce. V červnu proběhla premiéra cover písně Listen To Your Haert/Chopin’s Waltz Op. 69 No.2, který se setkal s mimořádným ohlasem i zpěvákových zahraničních příznivců.

„Je to jeho projekt, který nazývá DD Cover. Natočí klasické cover verze, ale vezme vždy nějakou písničku a k ní najde stejný motiv v klasice. Tady spojil od Roxette s Chopinem,” tvrdí Iveta Vartová.

V červenci 2019 uvedl David Deyl premiéru taneční novinky Ahora. Jde o autorskou písničku ve španělštině, na které s ním spolupracoval i Markus Tran, přičemž autorem španělského textu je Daniel Leon. Křest proběhl v srpnu na Vltavě v restauraci Loděteria a křtila Monika Absolonová. Akci pojal David Deyl vůbec originálně. K Loděterii připlul na lodi, kde písničku zazpíval, následně skočil do vody a na křest doplaval.

Na závěr loňského roku vystoupil v hotelu Thermal v Karlových Varech, kde ho doprovodil Karlovarský symfonický orchestr s dirigentem Oto Balage. Už i tehdy nabídl malou ochutnávku z nového alba Melodies Of My Heart: Musicals!, které by mělo vyjít tento měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám