Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bulovka má pro případné pacienty nakažené koronavirem připravené dva pokoje

Česko

  8:52aktualizováno  13:55
Praha - Infekční klinika pražské Nemocnice Na Bulovce je na případné pacienty s koronavirem připravena. V současné době má pro tyto případy vyčleněny dva volné pokoje. Počty lůžek může v případě potřeby zvýšit, sdělila v pondělí mluvčí Bulovky Simona Krautová. Pokud by se u někoho infekce potvrdila, podléhal by izolaci.

Nemocnice Na Bulovce foto: Nemocnice Na Bulovce

„Potenciální pacienti s potvrzenou nákazou koronaviru podléhají respiračnímu izolačnímu režimu. Byli by umístěni na samostatné pokoje, kam by měl přístup pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami - plášť, rukavice, respirační rouška, čepice a brýle,“ uvedla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Nákaza postihuje respirační trakt člověka a projevuje se jako infekce dýchacích cest, tedy horečkou, kašlem či pocitem ztíženého dýchání. Přenáší se z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o takzvanou kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem.

Rozhodnutí o tom, zda pacient bude přijatý na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce, izolován a vyšetřen, záleží podle mluvčí nemocnice na splnění dvou kritérií - klinického a epidemiologického. To znamená, že pacient má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání a současně pobýval v ohnisku nákazy, a to maximálně 14 dní před projevem příznaků, nebo byl ve stejném časovém odstupu v kontaktu s osobou nakaženou tímto virem. Státní zdravotní ústav poté ze vzorků krve určí, zda je nález pozitivní, či negativní.

Pokud pacient splní jen klinická kritéria, tedy má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání, vyšetří ho lékař a není izolován. V případě, že tyto příznaky nemá, ale byl v ohnisku nákazy, je po domluvě s epidemiologem odeslán do domácí izolace - karantény. Karanténa trvá 14 dní, během níž osobu po telefonu sleduje epidemiolog, pacient si musí pravidelně měřit teplotu a pozorovat příznaky. Když se u něj v během čtrnáctidenní inkubační doby klinické příznaky projeví, je zajištěn jeho převoz do nemocnice k izolaci a vyšetření.

„V současné době disponuje naše infekční klinika dvěma volnými pokoji pro pacienty nakažené. Pokud by se epidemiologická situace významně změnila, budeme flexibilně reagovat a navýšíme počty lůžek,“ dodala Herrmannová.

Rouška chrání hlavně okolí, musí se pravidelně měnit

Běžná papírová rouška chrání podle Rastislava Maďara z Lékařské fakulty Univerzity Ostrava, který se věnuje cestovní medicíně, hlavně okolí, nikoliv před nakažením. Musí se pravidelně měnit, ale je lepší ji mít, než nemít žádnou, řekl. Výrazně roste podle výrobců zájem o ústenky a respirátory z nanovláken, které podle Maďara chrání lépe.

„Běžné papírové roušky chrání víc okolí před člověkem s rouškou, který by mohl být infekční, než daného člověka s rouškou před nakaženými kolem něj,“ řekl Maďar. Podle něj papírová rouška za pár desítek minut dýcháním zvlhne a zvýší se její propustnost. Musela by se proto pravidelně vyměňovat. „Jistá ochrana to je, lepší než nemít žádnou,“ dodal.

Nanovlákenné filtry a respirátory vyrábí v Česku firma Pardam z Roudnice nad Labem. „Mikroorganismy včetně virů a bakterií, které se zachytí v nanovlákenném filtru, díky použitým nanočásticím stříbra v krátkém čase zahynou. Proto uživatelé mohou respirátor používat opakovaně,“ uvedl ředitel firmy Jan Buk.

První případy nákazy pocházející z Číny se z evropských států zatím potvrdily jen ve Francii. Jeden Čech byl hospitalizován kvůli podezření na onemocnění ve Vietnamu, zatím se u něho nepotvrdilo. Čtveřice Čechů pobývá v čínském Wu-chanu, z něhož se onemocnění šíří. Dva jsou studenti, dva tam žijí dlouhodobě.

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo 80 lidí, potvrzených případů nakažených je 2744. Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze už začali cíleně vyhledávat pasažéry, kteří vykazují symptomy podobné koronaviru. O připravenosti Česka na případné rozšíření nákazy koronavirem z Číny v pondělí ráno jednala Bezpečnostní rada státu.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...