Hlavní obsah

Dárci krve v Novém Jičíně dostanou moderní odběrové středisko

Novinky, Radka Miloševská

Transfuzní oddělení Nemocnice Nový Jičín se přestěhovalo na novou adresu. Provizorním, ale zcela důstojným útočištěm, se pro něj staly prostory bývalé ústavní lékárny na ulici K nemocnici.

Foto: Martin Janík

Dočasné prostory transfúzního oddělení Nemocnice Nový Jičín najdou dárci na adrese K nemocnici 1886/57.

Článek

Oddělení zde bude fungovat do doby, než stávající prostory projdou rozsáhlou rekonstrukcí. Ještě letos se však mohou dárci i personál těšit na moderní a komfortní zázemí, do kterého novojičínská nemocnice, jež je součástí skupiny Agel, investuje na 20 milionů korun.

„Na původním transfuzním oddělení byly pro určité činnosti nevyhovující, stísněné prostory i starší sociální zařízení pro dárce i pro personál,“ popisuje některé důvody rekonstrukce, která byla zahájena v těchto dnech vedoucí provozu transfuzního oddělení Nemocnice Nový Jičín Ing. Markéta Matušů.

Náhradní prostory transfuzního oddělení nenajdou dárci na obvyklém místě v areálu nemocnice, ale naproti přes cestu na ulici K nemocnici 1886/57. Transfuzní oddělení na náhradní adrese nabízí dárcům nejen novější a hezčí zázemí, ale především nedochází k omezení provozu.

„Stávající transfuzní oddělení projde celkovou modernizací, kdy dojde ke změně dispozičního uspořádání objektu, včetně pořízení nového nábytku, a tím budou vybudovány nové moderní prostory pro dárce i pro personál – s centrální recepcí a vyvolávacím systémem. Mělo by dojít i ke zvýšení počtu odběrových křesel,“ uvedla k plánované rekonstrukci, která oddělení přinese vyšší úroveň i kvalitu, Ing. Markéta Matušů.

Novojičínské transfuzní oddělení je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením. Celkový počet odběrů dosahuje od roku 2014 pravidelně téměř 15 000 darování.

Reklama

Výběr článků

Načítám