Hlavní obsah

Hra, kde v roli zákeřné nemoci musíte vyhladit lidstvo, trhá v Číně rekordy

Novinky, tcs

Videohra Plague Inc se ve středu, osm let po svém vydání, stala nejprodávanější aplikací na systém iOS v Číně. Ve hře se zhostíte role zákeřné nemoci, kterou geneticky upravujete tak, abyste vyhladili celé lidstvo. Je jasné, že raketový nárůst popularity souvisí s šířením nového koronaviru. Hráči se takto podle vlastních slov snaží vyrovnat se strachem.

Foto: Profimedia.cz

Hra Plague Inc.

Článek

Vyberete si, zda budete hrát za virus, či bakterii, pojmenujete svou nemoc a určíte, kde na planetě se objeví pacient nula (první člověk, u kterého se nákaza objeví). Váš úkol je vyhladit lidstvo navzdory lékařským a výzkumným týmům celého světa.

Tak zní stručný popis hry, která nyní trhá prodejní žebříčky v Číně navzdory šířícímu se koronaviru. Čí spíše právě kvůli němu. „Nákaza opět ve hráčích probudila černý humor,“ píše Če-pching Chuang, který screenshot s nejprodávanějšími aplikacemi zveřejnil na Twitteru.

Ve Wu-chanu chybí zdravotnický materiál, nemocnice příliv pacientů nezvládají

Svět

Nemusí jít však jen o černý humor. Mnoho hráčů se v komentářích domnívá, že hraní této hry pomáhá lidem vyrovnat se se strachem, který v nich šíření viru vyvolává.

Dlužno dodat, že strategická hra od britských vývojářů Ndemic Creations není pouhou hříčkou, která chce svým tématem pouze šokovat. Nelze totiž opominout její silnou edukační složku, díky níž hráč lépe pochopí, jakým způsobem se nemoc šíří.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 se autoři hry zapojili do kampaně na podporu boje proti ebole.

Lidé psali vývojářům o rady ohledně nového viru

Vývojáři rovněž v minulosti spolupracovali s různými zdravotnickými organizacemi. O hře se pochvalně vyjádřila americká agentura CDC (Centra pro kontrolu a prevenci chorob). „Je to netradiční způsob, jak zaujmout veřejnost problematikou epidemiologie, přenosu nemocí a informovanosti o pandemiích a chorobách,“ pochválila hru CDC.

Koronavirus má na svědomí zatím nejmladší oběť, dosud zdravého třicátníka

Svět

Vývojáři ve středu rovněž na sociálních sítích oznámili, že v souvislosti se šířením viru se na ně obrátily stovky lidí s žádostí o informace. Vývojáři je pak přesměrovali na stránky WHO či právě CDC. Oceňovanou hru si od roku 2012 stáhlo přes 120 milionů lidí, je k dispozici na počítači, herních konzolích i mobilech s operačními systémy iOS i Android.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám