Hlavní obsah

Aplikace Záchranka funguje i v zahraničí. Češi si tak přivolají pomoc

Brno

Využívat českou aplikaci Záchranka mohou tuzemští uživatelé také při svých cestách do zahraničí. Po Rakousku a Slovensku přibylo do seznamu podporovaných zemí také Maďarsko. Díky stisknutí tlačítka zavolá aplikace pomoc a určí i přesnou polohu člověka, uživatel díky tomu snadno překoná jazykovou bariéru. Informoval o tom autor aplikace Filip Maleňák.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka mobilní aplikace Záchranka

Článek

Aplikaci, kterou Maleňák vytvořil jako student Vysokého učení technického v Brně v roce 2012, už má více než 1 150 000 uživatelů. Nově se spolupráce rozšířila i na maďarské záchranáře.

Pokud budou Češi v Maďarsku a stisknou tlačítko, aplikace předá maďarským záchranářům přesnou polohu člověka i jeho základní osobní a zdravotní údaje, které má v aplikaci vyplněné včetně kontaktů na blízké osoby.

Aplikace Záchranka informuje Pražany o krizových situacích

Software

„Po zmáčknutí nouzového tlačítka se objeví tabulka devíti nejčastějších zdravotních problémů a poranění. Když volající jednu z nich vybere, odešle se tato informace záchranářům společně s dalšími informacemi. Na dispečinku tedy budou vědět, co a komu se stalo. Komunikace se tak zjednoduší a odstraní se významná jazyková bariéra,” uvedl Maleňák.

Aplikaci je nyní pouze nutné aktualizovat, jinak není při jízdě do zahraničí nic potřeba měnit.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Filip Maleňák

Tým kolem aplikace Záchranka navíc pomohl vytvořit obdobnou aplikaci pro obyvatele Maďarska, která bude fungovat stejně jako Záchranka v Česku. Aplikace a její napojování na další systémy v zahraničí má podporu i Ministerstva zdravotnictví ČR.

„Vzhledem k přínosům aplikace se chceme již brzy významným způsobem podílet na úhradě nákladů souvisejících s jejím provozem,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Aplikace kromě přivolání pomoci obsahuje i návod první pomoci, databázi externích defibrilátorů v České republice nebo navigaci k nejbližším pohotovostem a varovná upozornění.

Reklama

Související články

Chtěl kávu a vymyslel aplikaci Záchranka

Inspirací pro mobilní aplikaci, která dokáže zachránit lidské životy, byla pro Filipa Maleňáka káva. Dostal na ni chuť při cestě autem, a tak pomocí svého...

Výběr článků

Načítám