Hlavní obsah

Bulovka představuje opatření proti šíření koronaviru

Aktualizováno

Nemocnice Na Bulovce v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru v pondělí představuje postupy a připravenost na případné vypuknutí této nákazy v Česku. Pro případné pacienty má vyčleněny dva pokoje. Počty lůžek v izolaci by v případě potřeby mohla navyšovat. Uvedla to mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Záznam: Briefing na téma Koronavirus - připravenost a postupy Nemocnice Na BulovceVideo: Novinky

 
Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu uvedl, že chce zlepšit opatření na letišti kvůli šíření koronaviru. Byl by rád, aby měla veřejnost pocit bezpečí.

„(Pasová kontrola) by se měla pasažérů ptát, zda nejsou z té oblasti... Samozřejmě bylo by možné kontrolovat všechny pasažéry z Číny,“ uvedl premiér. Hygiena ale podle něj zatím tento názor nesdílí.

Babiš by si představoval podobná opatření jako před lety u ptačí chřipky.

Foto: Petr Horník, Právo

Informační tabule ke koronaviru pro cestující na letišti.

Na letišti jsou nyní informace pro cestující o rizicích nákazy koronavirem a postup, jak v případě obtíží postupovat. Probíhá také screening cestujících, zda nevykazují příznaky respiračního onemocnění.

Počty lůžek se mohou zvýšit

Na pacienty s podezřením na infekci koronavirem se připravuje i Nemocnice Na Bulovce. „Potenciální pacienti s potvrzenou nákazou koronaviru podléhají respiračnímu izolačnímu režimu. Byli by umístěni na samostatné pokoje, kam by měl přístup pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami – pláštěm, rukavicemi, respirační rouškou, čepicí a brýlemi,“ uvedla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Nákaza postihuje respirační trakt člověka a projevuje se jako infekce dýchacích cest, tedy horečkou, kašlem či pocitem ztíženého dýchání. Přenáší se z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o takzvanou kapénkovou infekci, která se přenáší vzduchem.

Pokud by se epidemiologická situace významně změnila, budeme flexibilně reagovat a navýšíme počty lůžek
Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce

Rozhodnutí o tom, zda pacient bude přijat na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce, izolován a vyšetřen, záleží podle mluvčí nemocnice na splnění dvou kritérií – klinického a epidemiologického. To znamená, že pacient má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání a současně pobýval v ohnisku nákazy, a to maximálně 14 dní před projevem příznaků, nebo byl ve stejném časovém odstupu v kontaktu s osobou nakaženou tímto virem. Státní zdravotní ústav poté ze vzorků krve určí, zda je nález pozitivní, či negativní.

Pokud pacient splní jen klinická kritéria, tedy má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání, vyšetří ho lékař a není izolován. V případě, že tyto příznaky nemá, ale byl v ohnisku nákazy, je po domluvě s epidemiologem odeslán do domácí izolace – karantény. Karanténa trvá 14 dní, během níž osobu po telefonu sleduje epidemiolog, pacient si musí pravidelně měřit teplotu a pozorovat příznaky. Když se u něj v během čtrnáctidenní inkubační doby klinické příznaky projeví, je zajištěn jeho převoz do nemocnice k izolaci a vyšetření.

Vojtěch: Dva Češi z Wu-chanu chtějí domů

Domácí

„V současné době disponuje naše infekční klinika dvěma volnými pokoji pro pacienty nakažené. Pokud by se epidemiologická situace významně změnila, budeme flexibilně reagovat a navýšíme počty lůžek,“ dodala Herrmannová.

První případy nákazy pocházející z Číny se z evropských států zatím potvrdily jen ve Francii. Jeden Čech byl hospitalizován kvůli podezření na onemocnění ve Vietnamu, zatím se u něho nepotvrdilo. Čtveřice Čechů pobývá v čínském Wu-chanu, z něhož se onemocnění šíří. Dva jsou studenti, dva tam žijí dlouhodobě.

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo 80 lidí, potvrzených případů nakažených je 2744. Na mezinárodním Letišti Václava Havla v Praze už začali cíleně vyhledávat pasažéry, kteří vykazují symptomy podobné koronaviru.

Reklama

Související články

Nákaze novým koronavirem podlehlo 80 lidí

Na nákazu novým koronavirem 2019-nCoV v Číně zemřelo už 80 lidí, potvrzených případů nákazy je 2744, uvedla v pondělí agentura AFP s odvoláním na prohlášení...

Výběr článků

Načítám