Hlavní obsah

GLOSA: Billie Eilish má nakročeno k historické jízdě

Právo, Jaroslav Špulák

„Nenahráli jsme to album proto, abychom s ním získali Grammy. Mysleli jsme si, že nikdy nic nevyhrajeme. Natočili jsme album o depresi, sebevražedných myšlenkách, změně klimatu a špatných lidech, ať už to znamená cokoli. Stojíme tu v pocitu vděčnosti a úžasu,“ řekl na udílení cen Grammy Finneas O’Connell.

Foto: ČTK/AP

Billie Eilish se raduje z ceny na Grammy.

Článek

Jako pravá ruka hlavní hvězdy večera, spoluautor skladeb, producent i její koncertní a životní opora hovořil za oba. Jeho osmnáctiletá sestra Billie Eilish má totiž velmi dobře našlápnuto.

Na hudební scénu vnikala už od roku 2015, kdy představila singl Ocean Eyes. Loni na jaře svou dosavadní uměleckou pouť korunovala debutovým albem When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Vyšlo již v době, kdy byla miláčkem a bezmála mluvčí své generace.

Dívka s diagnostikovaným Touretteovým syndromem a depresemi je přesto ve složité situaci. Sláva je jí milá a pomáhá jí, zároveň jsou okamžiky, kdy ji deptá, protože by zrovna v danou chvíli potřebovala být kvůli svým běsům sama. A tak cestuje světem ve dvou autobusech. V jednom má k dispozici ložnici a sprchu, druhý je pro setkávání s přáteli.

Svému popu ponechala jeho tradiční zbraň, výrazné melodie v písních. Oblékla je do současného zvuku, který hraje důležitou roli, neboť představuje stylový progres. Na první desce se jí to podařilo skloubit skvěle, a tak není divu, že ji na světovém turné podpořili převážně její vrstevníci tak vehementně, že koncerty byly obvykle vyprodané.

Stará hudební pravda nicméně praví, že rozhodující je druhé album. Pokud se jí povede alespoň tak jako debut, jestli s bratrem vymyslí postupy a texty, které budou jejím vrstevníkům zase mluvit z duše, bude její letošní parádní jízda výsledkovou listinou Grammy vpravdě historická. To proto, že potrvá dál.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám