Hlavní obsah

Šéf telekomunikačního úřadu rezignoval kvůli aukci 5G

Aktualizováno

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák v pondělí rezignoval. Důvodem je snaha ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G. Uvedl to v rezignačním dopise zveřejněném na Twitteru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák rezignoval.

Článek

Ministerstvo vedené vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) v pondělí vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo. Novák na Twitteru napsal, že jej na vládu nepozvali.

„Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu,“ uvedl Novák.

Novák stál v čele regulačního úřadu od roku 2013. Předtím působil na ministerstvu průmyslu jako ředitel divize digitální ekonomiky.

Podle Havlíčkova pondělního vyjádření musí být aukce vypsána tak, aby se zabezpečilo kvalitní konkurenční prostředí.

„Abychom věděli, že se zapojí pokud možno více společností, které s trhem trochu hnou, aby se zvýšila konkurence a snížily se ceny za datové služby a současně se vytvořilo prostředí pro rozvoj 5G sítí,” uvedl Havlíček. Současná soutěž je podle něj poznamenaná změnami vyžádanými Evropskou unií. Podle vicepremiéra o ni také není zájem. Dodal, že vláda jmenovala předsedkyní ČTÚ stávající členku rady úřadu Hanu Továrkovou.

Server E15 o víkendu napsal, že Havlíček v pondělí navrhne Novákovo odvolání. Server uvedl, že jedním z důvodů pro výměnu šéfa ČTÚ a případný odklad aukce má být to, že aukce má být vypsána pro předem vybraného uchazeče.

ČTÚ připravil aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G, dražit bude frekvence 700 a 3500 MHz. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2. S vyhlášením se původně počítalo už v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám